Однією з перших ягід, що з’являється в кінці весни на полицях наших магазинів, є черешня. Це своєрідний символ настання літа. Цю ягоду люблять і дорослі і діти. Одне є не дуже приємним, ця ягода зовсім швидко відходить, а так хочеться восени або взимку відчути цей солодкуватий з легкою кислинкою смак, що символізує щедре на вітаміни літо. Досвідчені господині давно навчилися продовжувати термін вживання різних продуктів. Основними методами є консервування і заморожування.

Заморожувати черешню можна методом сухої заморозки, але така ягода, як втім, і всі інші придатні тільки для приготування компоту. Можна також зварити варення з черешні. Принципи приготування цього десерту збігаються із загальними принципами варіння варення.

Як варити варення з черешні

Є два способи приготування цього смачного і ароматного десерту. Відмінність полягає в тому, що в першому випадку вариться варення без кісточок, а в другому випадку варення з кісточками.

Рецепт варення з черешні без кісточок

Для приготування такого варення найбільше підходить черешня переважно світлих сортів, в ідеальному варіанті – біла. Ягоди потрібно ретельно перебрати, помити, трохи обсушити від води і відокремити кісточки. Підготовлене сировину потрібно залити киплячим цукровим сиропом.

Щоб приготувати сироп потрібно взяти 200 грам води і 1200 грам цукру з розрахунку на один кілограм ягід. Все це доводиться до кипіння і вимикається, потім варення має настоятися протягом 8-12 годин, після чого його необхідно повторно закип’ятити. Таких прийомів може бути 5-6. При останньому нагріванні в варення можна додати небагато (на кінчику ножа) ваніліну або пакет ванільного цукру.

Готовий продукт необхідно розфасувати в сухі стерильні банки і ретельно закупорена.

Рецепт варення з черешні з кісточками

Для приготування такого продукту підійде велика й соковита ягода. Черешню потрібно ретельно перебрати, зіпсовані ягоди необхідно відкинути. Потім черешня миється і трохи обтрушується від води. Підсушені ягоди опускаються в киплячий сироп, приготовлений з розрахунку 1 кілограм цукру і 1 стакан води на кілограм фруктів. Таке варення вариться в три-чотири прийоми, як описано в першому способі, тільки час вистоювання потрібно трохи скоротити, приблизно до 3-4 годин. В останній підхід практично готове варення потрібно покіпятіть 5 хвилин і розлити по сухим стерильним банкам.

Ось і всі хитрощі варіння варення з черешні. Для особливо терплячих господинь із щільних і стиглих ягід без кісточок можна приготувати яскраві та солодкі цукати, які можна давати дітям замість цукерок. Цей десерт набагато корисніше покупних солодощів.

Приємного апетиту!