Всім давно відомо, що агрус – це не просто смачна ягода, але ще й дуже корисна. Ця смарагдова красуня зосередила в собі масу корисних речовин. Сортів агрусу безліч, він буває самих різних кольорів, від білого до темно-червоного, практично чорного, але найвищими смаковими і корисними якостями володіє агрус саме зеленого кольору. Природно корисніше всього є ягідки прямо з куща, але така можливість надається далеко не завжди. Але продовжити життя цієї корисної ягоді можна, адже є універсальний спосіб зберегти ягоди і фрукти надовго – це зварити з них варення. На жаль, саме зелений агрус найбільше схильний до різних шкідників, і отримати його урожай досить проблематично. Так що зараз варення з цієї ягоди є таким же делікатесом як варення з пелюсток троянд.

Рецепт варення з агрусу № 1

Агрус потрібно ретельно вимити і відділити від чашелістков і живців. Кожну ягоду необхідно проколоти сірником і опустити в киплячий сироп. Сироп готується з розрахунку 1.

4 кілограма цукру і 200 грам води на 1 кілограм ягід. Щоб ягоди рівномірно розподілилися по сиропу, посуд з варенням необхідно інтенсивно струснути. Як тільки сироп почне повторно закипати, варення знімається з вогню і охолоджується. Потім сироп зливають і доводять до кипіння. Ягоди знову занурюють в сироп і вимикають вогонь. Третій раз холодний сироп доводять до кипіння і опускають в нього ягоди. Після цього варення вариться до готовності, періодично з поверхні необхідно знімати піну. Перед кінцем варіння до смаку можна додати ванілін на кінчику ножа.

Таке варення необхідно закатати в стерильні сухі банки.

Рецепт варення з агрусу № 2

Агрус необхідно наколоти і залити холодною водою на 6-8 годин. Потім воду потрібно злити, і на ній зварити сироп. Сироп готується з розрахунку 300 грам води і 1.2 кілограма цукру на 1 кілограм ягід. У киплячий сироп опускаються ягоди, і все це охолоджується до кімнатної температури. Потім варення нагрівають і повторно охолоджують. Останній етап варіння тривати 40 хвилин з моменту закипання.

Таке варення теж необхідно закочувати в стерильні сухі банки.

Є один невеликий секрет, щоб варення з агрусу вийшло красивого смарагдового кольору. Для цього потрібно взяти 30 вишневих листя і закип’ятити їх у необхідній кількості води, а потім отриманий зелений розчин ретельно процідити і використовувати для приготування сиропу.

Приємного апетиту!