Напевно, всі пам’ятають сцену з чудового італійського фільму «Приборкання норовливої», в якій чудовий Адріано Челентано, наввипередки з механічним пресом, тисне ногами у величезній бочці виноград для вина. На вашій ділянці теж зростає винний виноград, і ви хочете зробити з нього домашнє вино? Дуже хороша ідея, виноградне вино – найцінніший продукт, не тільки зберігає в собі всі вітаміни вихідної сировини, в процесі бродіння у ньому утворюються нові корисні речовини. Вино володіє не тільки приємним смаком, але і корисними властивостями, а в давнину його пили всі від малого до великого, розбавляючи водою. Або, скоріше – навпаки, додавали вино у воду, щоб вона довше не псувалася,

У винограді є все, що потрібно для отримання якісного вина – сік, цукор і навіть власні дріжджі.

Як робити виноградне вино

Саме тому, що винні дріжджі живуть в основному на поверхні кожної ягідки, виноград після збору не миють, а тільки знімають з кистей і перебирають, видаляючи гнилі, пошкоджені і недостиглі ягоди. Зібрану сировину складається у велику емальований посуд, попередньо чисто вимитий і ошпарену окропом і перевірену на відсутність сколів емалі, подряпин. Тепер потрібно віджати з ягід сік. Ні-ні, не поспішайте лізти в таз ногами і вдавати з себе гарячого італійського мачо, навряд чи такий спосіб віджимання соку сподобається тим, кого ви збираєтеся потім пригощати. Та й кількість винограду у вас, швидше за все, не таке, щоб вдаватися до методів середземноморських виноробів минулих століть. Просто розімніть ягоди руками або дерев’яною толкушкой, щоб кожна ягідка лопнула і віддала сік. Можна навіть скористатися соковижималкою. Під час цієї процедури сік, що виділяється з ягід, заражається дріжджовим грибком, і якщо створити необхідні умови, то почнеться мимовільне бродіння. Ось і треба ці умови створити.

Насамперед проціджуємо сік через марлю або сито, відокремлюючи його від макухи. Протягом всього процесу виноробства важливо дотримуватися стерильну чистоту, щоб у сировину не потрапили непотрібні бактерії, які можуть викликати молочно-кисле бродіння і перетворити вино на оцет. Тому ретельно мити потрібно все, з чим вино стикається – руки, посуд, сито, кришки.

Зібраний сік потрібно розлити у великі скляні бутлі, при необхідності додавши цукор, на 2/3 їх об’єму. Якщо вже бути точними, то тепер це називається не сік, а сусло. Так от, вільний простір у бутлях залишається тому, що сусло при бродінні дуже збільшується в об’ємі.

Тепер закупорюємо наші судини герметичною кришкою з водяним затвором і ставимо в прохолодне місце для бродіння. Кришки, якщо не знайшли в магазині підходящих, можна зробити самостійно: виконайте в них отвори по діаметру тонкого гнучкого шланга або П-подібної скляної трубочки, вставте цю трубку в отвір, добре замазавши місця з’єднання, а кінець трубки помістіть в посудину з водою. Це робиться для того, щоб у вино не потрапляло повітря, а ви могли контролювати бродіння – поки воно не закінчиться, з трубки виходитимуть бульбашки газу.

Не забувайте іноді провідувати вино і спостерігати за процесом. Він триватиме 2-3 місяці і у вас в підсумку вийде сухе вино міцністю близько 5 градусів.

Якщо ви любите міцніше да послаще, то доведеться запастися терпінням і повторити весь процес спочатку, слив сухе вино з осаду і додавши в нього цукор. Скільки – залежить від того, що ви хочете мати в результаті. Якщо солодке вино, то необхідно на 1 літр вина покласти 120-150г цукру, попередньо розчинивши його в невеликій кількості вина. Для напівсолодкого цукру буде потрібно менше. Ще місяць, і готове вино розливається по пляшках і укладається на бочок в прохолодному місці чекати свого зоряного часу.