Продуктом, що допомагає людям жити і бути здоровими, є мед. Про корисні якості меду знає кожен, що піклується про своє здоров’я, людина. Як же зберігати мед, щоб корисні властивості його не губилися? Дуже добре зберігається натуральний витриманий бджолиний мед. Але при зберіганні походячи деякі закономірні процеси. Натуральний мед поступово загусает, каламутніє, через кристалізації глюкози мед зацукровується. Всі ці процеси говорять про те, що мед хорошої якості і в ньому високий вміст глюкози – цукру виноградного. Якщо в меді міститься багато фруктози, він не загусає і не кристалізується.

Придбавши в магазині або супермаркеті баночку прозорого меду з красивою етикеткою і привабливою написом, не факт, що продукт якісний. Тому, купувати мед краще у знайомого пасічника. Якщо ви довіряєте цій людині, це гарантує якість купленого меду. Справа в тому, що будь мед, приблизно через два місяці після збору, каламутніє-кристалізується. Цей процес природний і на якість меду не впливає. А ви бачили в магазинах такий мед? Звичайно, ні. Адже такий мед купувати ніхто не буде купувати. Ось виробники і йдуть на різні хитрощі.

Як правильно зберігати мед

Зберігати мед можна в скляних банках, алюмінієвих бідонах, керамічних ємностях, дерев’яних барилах. Головне, щоб вся ємність була чистою, без сторонніх запахів і щільно закривалися кришкою. У цих ємностях мед добре зберігається, а кришка не дасть насититися сторонніми запахами. Посуд, де був мед, потрібно добре вимити від залишків меду. Що залишився торішній мед може сприяти бродінню нового меду. В результаті цього запах і смак меду сильно зміниться.

Приміщення для зберігання меду має бути темним, сонячні промені не повинні попадати на мед. Оскільки мед швидко вбирає, в приміщенні не повинно бути ніяких інших продуктів, будматеріалів, отруйних речовин.

У приміщенні з температурою не вище +20, не нижче -5 мед зберігається протягом року в тарі герметично закритою. Вологість повітря в приміщенні повинна бути до 75%.

В квартирних умовах мед потрібно зберігати в темному, сухому, прохолодному місці. У жарку пору року мед зберігають у холодильнику. Нагрітий мед до 40 градусів втрачає корисні якості. Це може статися, якщо мед покласти в гарячий чай або посуд з медом стоїть на сонці. Потрібно стежити, щоб мед не перегрівався.

Якщо ви вирішили розріджуючи закристалізувався мед, робіть це на паровій бані. Розігрівайте тільки необхідну кількість меду. Розігрітий мед починає бродити і погіршується його якість і корисні властивості. Тому, нагрівати мед взагалі не варто. Якщо взимку ви побачили прозорий рідкий мед, не поспішайте його купувати. Це підробка або розігрітий мед.

Якщо в посуді утворилося два шари, це нормальне явище. Закристалізувався глюкоза осідає на дно, а зверху залишається фруктоза. Такий мед перемішайте добре і можна вживати. Корисні і лікувальні властивості він не втрачає. Не бійтеся купувати такий мед.