Ми всі пам’ятаємо з дитинства цей неповторний смак вишневого варення, яке заготовляли на зиму нам наші мами і бабусі. Сьогодні ми самі намагаємося дотримуватися цих дорогоцінних рецептів. Ми навіть не уявляємо собі, наскільки корисна ця ягода! Свіжі плоди вишні містять в собі величезну кількість вітамінів, знижують ризик захворювання серцево-судинних захворювань, допомагають при ожирінні, знижуючи рівень холестерину в крові. Звичайно, краще споживати її свіжу, простіше простого її заморозити, засушити, але найсмачніше заготовити на зиму запашне, приємне, гарне, не менше корисне, вишневе варення! Ми пропонуємо вам кілька рецептів вишневого варення.

 

Варення з вишні з кісточками

Це найпростіший спосіб приготування варення.

Беремо 1кг стиглої вишні, півсклянки води і від 500г до 1,5 кг цукру (все залежить від ваших пристрастей до солодкого).

Вимити і обсушити стиглі ягоди вишні. В емальований посуд налити трохи води, покласти туди ягоду і присипати її цукром, на середньому вогні доводимо до кипіння, не забуваючи зняти ароматну пінку. Потім все знімаємо з вогню і залишаємо на 8-10 годин, а потім знову доводимо до кипіння і знову залишаємо на той же час. І лише в третій раз, довівши до кипіння, розливаємо варення у стерильні банки, закочує кришками, обов’язково укутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Варення з вишні без кісточок

На 1кг вишні, півтори склянки води і 1,5 кг цукру.

Промиваємо, перебираємо свіжі ягоди вишні і видаляємо кісточки з плоду, викладаємо в емальовану каструлю, заливаємо цукровим сиропом, який зварений заздалегідь з 1,5 кг цукру і 1, 5ст. води, наполягаємо 3:00, після цього варимо вариво до готовності, до повного розчинення цукру. Стерилізуємо банки і кришки. Заливаємо в банки варення, закочує і укутуємо.

Варення п’ятихвилинка

На 1кг вишні йде 500г цукру.

Все так же промиваємо, обсушуємо і видаляємо кісточки ягоди, потім засипаємо в емальований таз, пошарово пересипаємо цукром і залишаємо на 4-5 годин, після цього варення варять 5-7 хвилин, постійно помішуючи. Кипляче варення розливаємо в стерилізовані банки і закочує кришками, перевертаємо на кришку і охолоджують.

Вишневий джем

Готуємо плоди вишні, видаляємо кісточки, насипаємо 1кг ягоди в емальований таз, додаємо 150г води, проварюємо на невеликому вогні, додаємо цукор в пропорціях на 1кг вишні 1,1 кг цукру, при постійному помішуванні уварювали масу до готовності. А для желирования в кінці варіння потрібно додати до 15% до ваги вишні сік агрусу. В результаті уварювання виходить смачний вишневий джем. Якість і вигляд будуть краще, якщо перед уваркой пропустити вишню через м’ясорубку, так маса швидше уварюється, джем виходить однорідний і красивий. Потім все розливають по банках і закочують.

Не забувайте старі бабусині рецепти! Будьте здорові! І приємного апетиту!