Це національне італійське блюдо користується заслуженою популярністю практично у всьому світі. За історію свого існування цей твір кулінарного мистецтво зазнало безліч змін, було створено маса варіацій і рецептів. Знайомтеся, королева італійської кухні – пані ПІЦА . У класичному варіанті це відкритий пиріг з помідорами і розплавленим тягучим сиром, бажано моцарелою. Начинка піци носить назву Топпінг. На сьогоднішній день піцу можна зустріти практично в кожному пристойному кафе будь-якого міста. Та й на домашньому столі це блюдо з’являється все частіше і частіше. Є безліч сервісів з доставки піци. Ну і звичайно ж, господині намагаються самостійно приготувати це нескладно, але дуже смачна страва.

Трохи історії

Батьківщиною піци вважається Італія. Але рецепт приготування цієї страви італійці запозичили у греків. З давніх часів греки славилися своїм хлібом. Саме з того часу пішла традиція накладати на тонкий хліб різні продукти ще до запікання. Таке блюдо носило назву плакунтос. Саме його і змінили римляни, зробивши невід’ємним атрибутом начинки сир. А от томати з’явилися в Європі набагато пізніше, приблизно на початку XVI століття, але, не дивлячись на це, теж стали основним з складових піци. Століття по тому це блюдо стало дуже поширеним по країні.

А ось світову славу піца знайшла лише наприкінці XIX сторіччя, коли потрапила в Америку разом з італійськими емігрантами. У Чикаго її стали продавати прямо на вулиці. Перша ж піцерія в Америці була відкрита в 1905 році.

Як робити тісто для піци

Ні для кого не секрет, що основний компонент для вдало піци є тісто. Зараз існує безліч рецептів приготування тіста на піцу, він буває тонке і товсте, на дріжджах, на соді, листкове, та все варіантів, що коли-небудь служили основою для піци і не перелічити.

Але справжня італійська піца робиться тільки на дріжджовому тесті, яке розкочується дуже тоненьким шаром. Таке тісто замішується виключно вручну із суміші звичайного борошна і борошна durum з додаванням солі, води, дріжджів і рослинного масла. Масло, природно, необхідно брати тільки оливкове, причому неодмінно хорошої якості.

Після того як тісто трохи постоїть, його розкочують шаром товщиною до 0.5 см і кладеться на деко. Щоб отримати тонку хрустку основу, необхідно особливим чином розігріти духовку. Під основною деко, внизу потрібно поставити ще один, тоді тепло буде більш рівномірно і швидко розподілятися. Завдяки цьому основа запечеться набагато швидше.

Як правильно готувати піцу

З секретами тесту ми розібралися. Тепер черга начинки. Тільки тут особливих секретів і ні. Є дві основні складові – томат і сир . Перше відразу поверх тесту, а друге – поверх всіх інших шарів. Зустрічаються такі господині, що сир зверху заливають майонезом. Це груба помилка. Так робити категорично не можна. Сир повинен утворювати тягучу і водночас хрустку скоринку. Це і є родзинка піци.

Начинка для піци – це справжній політ для фантазії. Гриби, овочі, яйця, морепродукти, м’ясо, ковбасні вироби, оливки і маслини, каперси і багато іншого може стати начинкою для піци, як самостійно, так і в поєднанні.

Час запікання справжньої італійської піци в духовці при температурі 200 ° C становить приблизно 20 хвилин.

Вживання піци

Традиційну класичну піцу ріжуть ножем (спеціальним для піци) на 6-8 частин і їдять неодмінно руками. У багатьох піцеріях це блюдо подають на круглому дерев’яному підносі, а замість тарілок дають спеціальні дерев’яні дощечки.

Приємного апеетіта!

?