Якщо вірити розповідям наших батьків, то половина з нас появою на світ зобов’язана білокачанній капусті. А якщо вірити вченим, то порятунком від низки небезпечних хвороб ми знову ж таки зобов’язані їй. Але у білокачанної капусти є і сестри, які нітрохи не поступаються їй до смаку, можливо навіть перевершують – пекінська, брюссельська, цвітна, червоноголова. Влаштовуйте собі «капусники» на свій смак, і будете здоровими і веселими.

Кольорова капуста з сиром і шинкою

Необхідно : 400 г сиру, 400 г шинки, 2 ст. сиру, 1 ст. рослинного масла, 1 качан цвітної капусти; рубана зелень, сіль.

Капусту відварити в солоній воді, але намагайтеся не переварити. Потім розібрати її на суцвіття. Змастити частиною масла деко і викласти капусту. На капусту викласти протертий сир, потім нарізані кубиками сир і шинку. Їх зверху сбризнуть маслом, посипати зеленню і запікати в духовці 20-25 хвилин.

Брюссельська капуста з шинкою

Необхідно : 500 г. брюссельської капусти, 100 г шинки, 1 ст. л. рослинного масла; часник, зелень петрушки, перець чорний, сіль.

Капусту бланшувати в солоній воді, після чого відкинути на друшляк. Розрізати кожен качанчик навпіл. Дрібно нарізану шинку обсмажити на маслі. У неї додати капусту і подрібнений часник. Все це посолити, поперчити, перемішати і тушкувати на слабкому вогні кілька хвилин до готовності. Посипавши страву дрібно порізаною зеленню, подавати гарячим.

Пекінська капуста з грибами

Необхідно : 800 г капусти, 200 г помідорів, 300 г печериць, 100 г солодкого перцю, олія соняшникова, петрушка, селера, сіль, перець.

Розрізати капусту на чотири частини. І розкласти на деку. Гриби дрібно нарізати і розкласти між листям капусти. Разом з грибами покласти крупно нарізаний солодкий перець, помідори, гілочки селери і петрушки. Все полити рослинним маслом і поставити в духовку, нагрітої до 200 градусів. Запікати до готовності.

Голубці

Необхідно : 1 качан капусти, 1 ст. сметани; 600 г жирної свинини, 2 ст. відвареного рису, 2 цибулини, 2 жовтки, 4 ст. м’ясного бульйону, 2/3 сухарів, зелень, сіль, перець.

З капусти зняти листя, з них зрізати товсті жилки, потім бланшувати в киплячій воді, після чого дати стекти воді і охолонути. Приготувати фарш. Для цього м’ясо пропустити через м’ясорубку, додати дрібно нарізану цибулю, відварений рис, сирі жовтки. Посолити, поперчити, і все перемішати. Розправити листя капусти і викласти на них фарш, згорнути в трубочку і заправити кінці у середину. Голубці укласти в каструлю, залити бульйоном. Додавши сметану. Гасити голубці на слабкому вогні 20-25 хвилин.

Смажена кольрабі

Необхідно : 2 невеликих кольрабі, 2 яйця, 100 г масла, 3 ст. борошна; сік лимона, зелень петрушки, сіль.

Очищену кольрабі промити, нарізати кружечками і зварити в невеликій кількості води. Потім шматочки посолити і обмокать у збитих яйцях. Потім обваляти в борошні й обсмажити на маслі до золотисто-коричневого кольору. Готову кольрабі побризкати соком лимона, посипати нарізаною петрушкою. Це може бути як окрему страву або гарнір до м’яса.