Обід повинен бути різноманітним, смачним і щільним, щоб людині вистачило сил відпрацювати час, що залишився на совість. На обід першим потрібно з’їдати перша страва, зазвичай це всілякі супи або борщі, на друге небудь гарнір з м’ясом і на третє смачний десерт з компотом або чаєм. Все це називається комплексний обід. Господині постійно ламають собі голову над тим, що приготувати на обід і чим же побалувати своє улюблене сімейство. Спробуємо здивувати своїх підопічних сочевичним супом.

Що приготувати на обід

На перше можна приготувати щось легке і водночас смачне, наприклад, чечевиці суп.

Сочевичний суп

Інгредієнти: сочевиця – 300г, курячий бульйон – 1л 200мл, часник – 3 зубчики, цибулина – 1шт, томатна паста – 1 ч / ложка, свиняче копчене м’ясо, спеції, сіль, сметана на смак.

Сочевицю замочити у воді на кілька годин. У каструлі, в оливковій олії обсмажуємо цибулю. Вливаємо туди курячий бульйон, додаємо сочевицю, зубчик часнику, морква і трохи паприки. Варимо приблизно близько години, додаємо томатну пасту, спеції за смаком, охолоджуємо, видавлюємо ще трохи часнику. Третій зубок часнику обсмажувати в оливковому маслі з маленькими шматочками копченого м’яса і закидаємо в суп.

Для другої страви можна приготувати зрази. Зрази готуються з фаршу з додаванням начинки. Фарш можна приготувати з будь-якого м’яса, риби, птиці і овочів. Слово зрази перекладається як «відрізаний шматок» і має польське походження. Тому що зрази в XVII готували з шматка м’яса, а не з фаршу, відбивали його, клали начинку і робили рулет, а потім обсмажували з усіх сторін.

М’ясні зрази з грибами

Інгредієнти: яловичина – 600г, хліб пшеничний – 100г, цибулини – 2шт, шампіньйони – 400г, панірувальні сухарі, спеції, зелень і сіль за смаком.

Пропускаємо м’ясо через м’ясорубку, додаємо розмочений в молоці хліб, солимо. Ділимо масу на круглі м’ясні коржі, товщиною десь 1сантіметр і ложем начинку з грибів. Вона готується так, ріжемо гриби і обсмажуємо їх з цибулею, спеціями і зеленню.

Тепер повертаємося до зразами, краї коржів зліплюють і надаємо їм овальну форму. Готові зрази треба обваляти в панірувальних сухарях і посмажити на сковорідці до готовності. Можна також приготувати зрази картопляні.

Картопляні зрази з грибами

Інгредієнти: картопля – 8шт, яйця – 2шт, ріпчаста цибуля-2шт, вершкове масло – 50г, свіжі гриби – 200г, сіль, перець за смаком.

Картоплю чистимо і ставимо варитися в підсоленій воді, потім повністю зливаємо відвар і робимо звичайне пюре з маслом. Потім охолоджуємо, додаємо обсмажену цибулю, яйця і перемішуємо. Ділимо масу на круглі картопляні коржі, товщиною теж десь в 1сантіметр і ложем начинку з грибів. Все приблизно готується також як і в м’ясних зрази. Заліплює краю і смажимо на сковорідці до повної готовності. Подавайте зрази з грибним, томатним соусом або сметаною.

А на десерт можна приготувати кекс з вишнею.

Кекс з вишнею

Інгредієнти: яйце – 3шт, масло вершкове – 150г, цукор – 150г, борошно – 2стакана, розпушувач тесту – 2ч/ложкі, ванільний цукор – 1пакетік, вода – 6 ст / ложок, вишня без кісточок – 200г.

Масло розтираємо з цукром і додаємо по одному яйцю. Слідом додаємо ванільний цукор, розпушувач, воду і борошно. Тісто по консистенції повинне вийти не дуже густим і не рідким. На змащену форму викладаємо трохи тіста і на нього вишню, а потім повторюємо шар один за іншим. Розігріваємо духовку до 180-200градусов і ставимо формочку з тестом на 50 хвилин. І улюблений вишневий кекс готовий.

Що приготувати на обід – з цим питанням ми вже впоралися, а тепер важливо подумати над тим, що приготувати на вечерю .