Отруєння грибами набуло останнім часом характер епідемії. Ті гриби, які до цього вважалися абсолютно безпечними, показують, що і вони можуть містити отруйні речовини. Це обумовлено екологічною обстановкою і тим, що гриби вбирають токсичні речовини і важкі метали, які містяться в повітрі і грунті. Потрібно дуже добре розбиратися в грибах, щоб без побоювання їх збирати, адже в козуб з якісною видобутком можуть потрапити і отруйні гриби.

Симптоми отруєння грибами

Бліда поганка, яка дуже схожа на сироїжку або печериця, містить таку кількість отрути, яка здатна вбити дорослого і здорового чоловіка. Токсини поганки не руйнуються при високій температурі, на не діють травні ферменти. Ця отрута вражає печінку, яка перша піддається атаці отруйних токсинів.

При отруєнні відразу починається біль у шлунку, сильний пронос, блювота. Людина не відходить далеко від унітазу, у нього з’являється затримка виділення сечі, сильна спрага, запаморочення. Шкіра блідне, починає стрибкоподібно стрибати температура. Практично моментально, протягом 18-24 годин з’являється біль у правому підребер’ї, розвивається желтушность шкірних і слизових покривів. З’являються ознаки відмови печінки, які , якщо негайно не госпіталізувати хворого, можуть привести до летального результату.

Мухомори, які всім своїм виглядом говорять про те, що отруйні, рідко хто пробує на смак, хіба що діти, які можуть спробувати його з цікавості. Отрута мухомора діє в першу чергу на нервову систему, потім розвивається шлункове подразнення, блювота, нудота, сплутаність свідомості, судоми. Без відповідного медикаментозного лікування хвороба може прогресувати.

Група пластинчастих грибів (помилкові опеньки, сироїжки, вовнянки) містять речовини, які подразнюють слизову оболонку шлунка. Якщо їх недостатньо відварити, то може наступити отруєння, яке супроводжується поносом, блювотою, загальною слабкістю. Такі отруєння не загрожують життю і проходять через 3-4 дні.

Необхідно пам’ятати, що отруїтися можна і їстівними грибами, адже ніхто не знає, які продукти приносять користь. Якщо такі гриби кілька днів зберігати не обробляючи, то в них можуть розвинутися патогенні мікроби.

Перша допомога при отруєнні грибами

Як тільки починають виявлятися перші ознаки отруєння, необхідно терміново постаратися промити шлунок, очистити кишечник, приготувавши клізму з марганцівкою або ромашкою, додавши туди питну соду. Клізму необхідно робити не менше трьох-чотирьох разів, щоб грунтовно промити кишечник. Одночасно потрібно викликати блювоту, щоб остаточно очистити шлунок і кишечник. Якщо вдома є риб’ячий жир, то можна дати хворому після всіх процедур. Після цього потрібно викликати лікаря.