Морошка – запашна солодка ягода з червоними або янтарно-жовтими плодами, що росте на болотному, сланких чагарнику в основному в середній смузі європейської частини країни. По виду вона схожа на малину, а в народі отримала назву «мохова смородина» або «Царська ягода». Висота цієї рослини не перевищує 30 см, має повзуче кореневище. Ягоди дозрівають в липні-серпні місяці. Плід за формою нагадує ягоду малину – збірна кістянка, 1,5 см в діаметрі, але відрізняється особливим смаком і ароматом. Ці ягоди – хамелеони і змінюють свій колір, в недостиглому вигляді вони червоні, а зрілі набувають помаранчевий, майже прозорий колір, з вигляду нагадує яскравий чистий бурштин.

Зростає морошка в заболочених соснових, чагарникових, мохових лісах, на болотах. При цьому це найвередливіша ягода: не переносить вітер і дощ, боїться приморозків. Зрілі ягоди містять величезну кількість вітамінів групи В, С, А, РР, мінеральні сполуки – фосфор, калій, залізо, антоціани, кобальт, пектинові та дубильні речовини. З морошки виходить прекрасне запашне варення, дуже смачні пироги, ватрушки і багато інших смачні частування. Відвар і настій морошки використовують як кровоспинний, ранозагоювальний засіб, вживають при набряках серцевих судин, при цинзі, при відкладенні солей. Плоди добре допомагають при застуді та кашлі.

Цілющі властивості морошки

Цілющі властивості морошки не перелічити – це не тільки харчова, а й лікарська ягода. Широко застосовується при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи та лікування шкірних хвороб. Морошку використовують як протигарячковий, протицинговий і сечогінний засіб при отруєнні важкими металами і навіть при серцевих нездужання.

Усі корисні якості й цілющі властивості сконцентровано саме в цій ягоді. Морошка – це здоров’я.

Морошка гарна як в лікувальному, так і в дієтичному харчуванні. Особливо корисна вона для вагітних. Чудо-ягода є основним джерелом токоферолів, так необхідних для правильного перебігу вагітності і появи на світ здорового малюка.

Коріння і листя морошки застосовують при авітамінозі, застуді, малярії, порушенні обміну речовин, при сечокам’яній хворобі як сечогінний засіб. Відвар з листя є ранозагоювальну і протизапальну засобом, особливо при внутрішній кровотечі. Плоди ж мають потогінну, протимікробну, кровоспинну, спазмолітичну, терпким діями. Морошку також використовують як жаждоутоляющее засіб.

Одним з поширених захворювань населення полярних країн – цинга. Але метод боротьби з цим захворюванням місцеві жителі знайшли саме в цій рослині – і смачно, і від цинги позбавляє.

Ягоди з медом добре зміцнюють імунітет. Але не слід вживати морошку при гастритах з підвищеною кислотністю, виразкових хворобах, захворюваннях дванадцятипалої кишки особливо в період загострення.

Морошка допомагає навіть при ракових захворюваннях шкіри, не загоюються ранах і опіках. Сік ягід морошки відмінно виліковує коросту, якщо змастити уражені ділянки шкіри. Ханти ж застосовують листя морошки як перев’язувальний матеріал, до того ж кровоспинний.

З морошки виготовляють лікувальні косметичні засоби. Завдяки чому шкіра оновлюється, стає гладкою, пружною, ніжною і оксамитовою. А волосся і нігті стають міцнішими.