Практично кожна господиня, починаючи з літа і закінчуючи пізньою осінню, стурбована приготуванням домашньої консервації. Причому даний процес здійснюють не тільки ті, хто має садові і дачні ділянки.

Виробляючи заготовки на зиму необхідно пам’ятати, що всі використовувані продукти повинні бути тільки свіжими і добре вимитими, а тара – стерильною. Зберігають консервацію в темному місці при температурі від нуля до десяти градусів, оскільки будь-які відхилення від даного діапазону можуть призвести до погіршення якості продуктів.

Розглянемо деякі рецепти домашньої консервації.

Заготовки на зиму. Лечо

Інгредієнти: три кілограми помідорів, шість штук болгарського перцю, сім зубчиків часнику, один стакан цукру і один стакан солі.

Половину помідорів нарізати скибочками і скласти в тару, додати нарізаний перець і часник. Всі необхідно варити десять хвилин, потім додати решту помідори, сіль і цукор і варити півгодини. Готове лечо укладають в стерильні банки і закочують.

Роблячи заготовки на зиму (лечо), можна скористатися й іншим рецептом.

Інгредієнти: один кілограм томатного пюре, розведеного водою 1:1, сім кілограм солодкого перцю, одна ложка солі, дві ложки цукру.

Перець почистити і нарізати на часточки. У кипляче пюре покласти всі інші інгредієнти і варити десять хвилин. Гаряче лечо розливають в банки і пастеризують: пів-літрові банки – двадцять п’ять хвилин, літрові – тридцять п’ять хвилин.

Заготовки на зиму з кольорової капусти:

1. Капуста маринована.

Інгредієнти: три кілограми цвітної капусти, прянощі, сіль, оцет і цукор за смаком. Маринад: одна ложка солі, півтори ложки цукру, три склянки води, неповна склянка оцту.

Капусту розділяють на суцвіття, які бланшують в окропі три хвилини. При цьому у воду попередньо додають сіль і лимонну кислоту. Маринад готують у такий спосіб: у воді розчиняють цукор і сіль і кип’ятять п’ятнадцять хвилин, після чого проціджують через марлю і додають оцет.

У банки кладуть по п’ять горошин перцю чорного і запашного, по чотири гвоздики і по шматочку кориці . Капусту охолоджують, укладають у банки і заливають розсолом. Зберігають консервацію в холодному місці.

2. Заготовки на зиму: капуста квашена.

Інгредієнти: три кілограми цвітної капусти; маринад: один літр води, п’ятдесят грамів солі, три грами лимонної кислоти.

Капусту добре промивають і розділяють на суцвіття , після чого бланшують в підсоленій киплячій воді п’ять хвилин і остужівают. Підготовлена таким чином капут буде добре зберігатися.

У підготовлену тару щільно укладають продукт і заливають охолодженим маринадом.

Зверху накривають тканиною і ставлять гніт. Таким чином, капуста повинна знаходитися при кімнатній температурі до початку бродіння. Коли на поверхні почне з’являтися піна, її ставлять у холодне місце.

Заготовки на зиму з Оленою.

1.Засолка.

Інгредієнти: один кілограм зелені, двісті п’ятдесят грамів солі.

Зелень перебирають і добре промивають, потім змішують з сіллю (8:2) і щільно укладають у банки. На наступний день зелень осяде, тому необхідно її додати, зверху кладуть шар солі і накривають кришками. Зберігають засолку в холодному місці до десяти місяців.

2. Маринування.

Інгредієнти: зелень, маринад (двадцять п’ять грамів солі, сорок грамів цукру, один стакан оцту).

Зелень добре миють, складають у банки і заливають розсолом. Необхідно стерилізувати двадцять п’ять хвилин. Така зелень може зберігатися до півроку.

Таким чином, роблячи заготовки на зиму, слід пам’ятати, що всі продукти повинні бути чистими, якісними і свіжими. Дотримуючись нехитрих порад і рекомендацій, можна забезпечити себе консервованими стравами з високими смаковими якостями на довгий період часу.