Курка – це завжди паличка-виручалочка, як для швидкого обіду, так і для святкової трапези.
Не варто боятися її готувати, невеликі доповнення до звичних рецептами дозволяють отримувати різноманітне меню, маючи всього лише куряче м’ясо. Завжди турбує проблема, як запекти курку, щоб вона вийшла соковитою, не пересохла в духовці.

Самий перевірений спосіб для отримання соковитого м’яса – маринування. Його застосовують для запікання частин курки, так як цілу тушку складно помістити в маринад. Перед тим, як запекти курку з попередніми маринуванням, її потрібно розрізати вздовж через грудку і спинку. Кожну половинку натираємо сумішшю перців, якщо любите запашні трави, ними теж можна посипати птицю. Підготовлені напівтушки складаємо в підходящу посуд, це може бути контейнер для харчових продуктів, з кришкою. Заливаємо маринадом. Від нього залежить смак готового блюда, аромат і колір запеченої курки.

Ось деякі варіанти маринадів. Змішайте в рівних пропорціях класичний соєвий соус, кетчуп томатний та мед. Цей маринад забезпечує гарну яскраву і блискучу скоринку готової курки. Ще варіант: склянка білого сухого або напівсухого вина змішати з соком з половинки лимона. Так як смачно запекти курку допомагає маринад, варто експериментувати з його складом, додаючи цукор або мед за своїм смаком. У ньому можна тримати м’ясо від 30 хвилин до двох-трьох діб.

Перед тим як запекти курку, її потрібно вийняти з маринаду, дати стекти зайвій рідині. Деко злегка змастити маслом, укласти шматки курки шкіркою вгору. У попередньо розігріту до 180 градусів духовку поставити деко на 40 хвилин. Час може бути зменшено до 30 хвилин, якщо перестане виділятися кров при наколюванні дерев’яною шпажкою самих товстих частин тушки.

На святковому столі має значення вид подаваного блюда. Як запекти курку цілком, щоб вона стала окрасою урочистого частування? По-перше, потрібно вибрати угодовану тушку, вагою приблизно півтора кілограма. Занадто велику брати не варто, її складніше доводити до потрібної кондиції, а маленька може виявитися недостатньо соковитою.

Після того, як тушка обрана, її потрібно ретельно промити водою, осушити рушником. Тепер її потрібно натерти сіллю зі спеціями. Вони можуть бути підібрані за смаком господині, але бажано, щоб до складу спецій входила паприка. Вона не тільки володіє приємним, гармонічним для м’яса ароматом, але й надає курці яскравий відтінок, запечена шкірка набуває апетитний оранжево-золотистий колір.

Підготовлену тушку можна запікати цілком не тільки на деку, але і на рожні, якщо їм обладнана газова або електрична духовка. На рожні курка готується за 40 хвилин. Її не потрібно поливати соком, змінювати режим температури.

Якщо вертіла на кухні немає, курку запікаємо в духовці. Краще та, де тушка не буде занадто близько розташована до гарячої поверхні. Духовку попередньо розігріваємо до 200-220 градусів, щоб на м’ясі утворилася скоринка, і не витік сік. Через 10-15 хвилин температуру слід зменшити до 180 градусів, смажити до готовності. Зазвичай весь процес займає 50-55 хвилин. Готовність визначаємо по виду виділяється при проколі м’яса соку. Якщо він прозорий, курка готова.

Є ще один спосіб, як запекти курку без проблем. Може бути, ми не отримаємо при цьому красивою глянсової скоринки, але смачне соковите м’ясо гарантовано. Для цього способу знадобиться рукав для запікання. Готувати курку в рукаві можна як у звичайній духовці, так і в мікрохвильовці. Підготовка самої тушки стандартна – натирання сіллю і спеціями, а готувати – в мікрохвильовці при максимальному режимі 45-50 хвилин. У звичайній духовці – той же час на середньому спеку.