Для того щоб пекти найсмачніші пиріжки в світі, потрібно бути бабусею! Ну а ми поки будемо вчитися готувати просто смачні пиріжки в духовці. І щоб було легше розібратися, розглянемо весь процес приготування пиріжків і подальшого випікання поетапно.

Тісто

Тісто нам потрібно зробити несолодке дріжджове. Для цього знадобиться борошно, сухі дріжджі, сіль. Всі інгредієнти беремо за смаком, в залежності від кількості пиріжків, яке планується спекти.

Борошно має бути вищого гатунку, просіваємо її. Потім додаємо прямо в борошно трохи сухих дріжджів (підійде звичайна Pakmaya), солі. Перемішуємо все і заливаємо тепленькою водичкою. Якщо у вас раніше не було досвіду замішування дріжджового тісто, то додавайте воду потрошку, щоб результат не був рідким. Потім починаємо місити тісто. Воно повинне вийти еластичне, м’яке, однорідне.

Ставимо тісто в тепле місце і накриваємо серветкою. Багато зверху прикривають простим поліетиленовим (одноразовим, прозорим) пакетом, щоб не утворилася скоринка. Як тільки тісто підійде (збільшиться в два рази) можна починати готувати пиріжки в духовці. Правда випічка пиріжків в духовці повинна передувати власне їх формуванням.

Готуємо начинку

Зазвичай для домашніх пиріжків вибирають начинку з картоплі з сиром або з капусти. Поки тісто піднімається, готуємо начинку:

  • З капусти. Для цього беремо ½ частина середньої капусти і шаткуємо її, нарізаємо тонкою соломкою. Потім на рослинній олії обсмажуємо 1 цибулину і за бажанням додаємо 1 морква (натерту на тертці), 1 ложку томату. Через деякий час всипаємо подрібнену капусту, солимо і вливаємо воду (щоб вона дійшла до половини обсмажують овочевої маси). Накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 30-40. Як тільки капуста приготується, слід випарувати залишки рідини і зверху накришити зелень (петрушку або кинзу).
  • З картоплі. Пиріжки в духовці з картоплі виходять дуже смачними, якщо додати будь-який твердий сир або сир. Алгоритм такий: відварюємо очищену від шкірки картоплю і пропускаємо через м’ясорубку разом з шматком сиру (подрібнюємо у блендері), потім додаємо дрібно нарізані цибулю і зелень (петрушку), сіль, чорний перець. Все ретельно перемішуємо. Якщо сир був солоним, то пробуйте і соліть так.
  • Формуємо пиріжки

    Тепер беремо підійшло тісто і гарненько його приминається, для того щоб видалити вуглекислий газ. Потім присипаємо робочу поверхню борошном і відриваємо від тесту невеликі шматочки, приблизно з велику сливу. Розкочуємо кружечки тонший, тільки не повинно бути дірочок або розривів. Намагайтеся отримати пласт овальної форми.

    Потім в середину пласта викладаємо начинку, розподіляючи по всій довжині. Тільки не потрібно старатися з кількістю, тому як нам належить ще защипати краї. Їх можна защипувати плетеним методом або ж просто закласти як вареники. Сформовані пиріжки злегка придавлюємо долонькою, щоб начинка була розподілена по всій площині.

    Випікаємо пиріжки в духовці

    Підійшли ми тепер до головного, до відповіді на питання, як робити пиріжки в духовці. Для цього розігріваємо духовку, змащуємо деко олією. Потім укладаємо пиріжки рядами, не впритул один до одного. При бажанні можна змастити яйцем. Пиріжки в духовці печуться при 180 С близько 35-40 хвилин.

    Оформлення і подача

    Як тільки їх знімаємо з дека, потрібно намазати вершковим маслом кожен пиріжок і укладати один на одного в каструлю або емальований плошку, а потім закрити кришкою. У такому стані вони повинні постояти близько 10 хвилин. Робиться це для того, щоб пиріжки не пересихали і не тверднули, тільки не потрібно збирати їх поліетиленовий пакет. Там пиріжки «спітніють» і стануть вологими.

    Подавати їх на стіл можна в великому блюді, зі сметаною або іншим соусом.