Навіть саме смачне печиво і цукерки періодично приїдаються. У такі моменти хочеться чогось нового, натурального, наприклад, домашнього ягідного пирога. Напевно багато хто пам’ятає, як в їх дитинстві мама готувала пиріг на сковороді або в духовці з журавлиною або брусницею. Смачна випічка здатна зібрати за круглим столом для душевної бесіди всю родину, включаючи бабусь і дідусів і зовсім маленьких внучат.

Щоб приготувати ягідний пиріг, потрібно взяти: 130 гр. вершкового масла, яйце, півтори склянки цукру, 3 ст. борошна, 400 гр. рідкої сметани, 3 великі ложки крохмалю, склянка полуниці, дрібку солі і половинку чайної ложки соди. Ягоди ріжуть на 4 частини. Маргарин викладають у миску і розтоплюють в мікрохвильовій печі або на вогні. У цю ж миску викладають 50 гр. сметани, яйце і висипають цукор. Всі інгредієнти збивають віночком або за допомогою міксера, додають борошно і розтирають до однорідної маси. Спеціальну форму для випічки змащують маслом, зверху викладають шар тіста, товщиною приблизно 0,5 см. На тісто висипають ягоди. Зверху пиріг заливають сумішшю з залишків сметани і крохмалю. Духовку розігрівають до 200 градусів, після чого ставлять у неї форму на півгодини. Готовий ягідний пиріг виходить дуже ароматним і ніжним.

Ягідний пиріг з ожиною

Для його приготування потрібно взяти: 250 гр. борошна, півпачки маргарину, півтори склянки цукру, три яйця, 2 великі ложки сметани, 100 гр. сиру, дрібку солі, трохи ваніліну, грам 400 ягід, 100 гр. ожинового йогурту. Для початку необхідно приготувати тісто: злегка підтопити маргарин так, щоб він став м’яким, але при цьому не розтікався, вбити в нього 3 жовтки, додати сметану, борошно і розтерти масу. Тісто охолоджують в холодильнику години три, потім розгортають у великий товстий млинець. Укладають його в підготовлену, змащену форму так, щоб краї на 2-3 см піднімалися над дном. На дно форми викладають шар ягід. Окремо змішують сир, йогурт і 0,25 склянки цукру. Три білка змішують з сіллю і ваніліном, додають 0,75 склянки цукру. Розтирають масу до міцної піни і половину змішують з сирною начинкою. Заливають солодкою масою ягоди, злегка підгинають краї тіста і ставлять форму в духовку на чверть години при 210 градусах. Поверх пирога викладають залишки білкової маси і кілька ягід для прикраси. Ставлять форму назад в духовку приблизно на годину при температурі 100 градусів. Коли безе почне жовтіти, ягідний пиріг готовий.

Жінки, ретельно стежать за своєю вагою, можуть приготувати ягідний пиріг без тесту.

Буде потрібно: півкіло свіжих ягід, 2 пакетики ваніліну, 2 великі ложки крохмалю і 100 гр. води (не гарячої), чверть пачки вершкового масла, столова ложка мелених горіхів (будь-яких), 400 гр. сиру, 300 гр. молока, 150 гр. цукру і 50 гр. борошна. Спочатку змішують сир з одним пакетиком ваніліну і молоком. Викладають цю суміш на прокладену спеціальним папером форму. Зверху виливають шар ягідної начинки – перетирають ягоди з рештою ваніліном і столовою ложкою цукру, виливають в невелику каструльку і нагрівають. Потім розводять крохмаль у воді і виливають у гаряче ягідне пюре. Отриману масу заважають до загустіння. Останнім йде горіховий шар: змішують залишки цукру, борошно, горіхи і підтоплення масло. Всі інгредієнти перемішують і виливають поверх ягідного шару. Ставлять пиріг в духовку, прогріту до 200 градусів, а через 40 хвилин виймають готову випічку.

Влітку можна приготувати смачний ягідний пиріг з чорницями. Для його приготування потрібно взяти: 1,5 склянки варення або перетертої з цукром чорниці, склянка цукрового піску, півкіло борошна, три яйця, маленький пакетик розпушувача, стакан свіжих ягід чорниці і пачку вершкового масла. Масло топлять, змішують з цукром, борошном, розпушувачем і яйцями. Тісто розкочують в коло і викладають у форму, залишаючи високі краї. Ягоди вивалюють в центр, підгинають краю і ставлять пиріг на півгодини в духовку, розігріту до 200 градусів.

Можна приготувати ягідний пиріг з готового дріжджового тіста – викласти розкатаний коло тесту в промазану форму, злегка загнути краю, висипати на нього склянку промитих ягід (будь-яких). Посипати ягоди 2-я ст. ложками цукру і поставити форму в духовку, прогріту до 200 градусів, на 20 хвилин.