Куряча печінка – делікатесний продукт, набагато ніжніше і корисніше, ніж свиняча або яловича. Дбайливо і вміло приготована, куряча печінка здатна стати не тільки повсякденним блюдом, але і прикрасити собою святковий стіл.

Як приготувати курячу печінку? Та це зовсім нескладно. Достатньо знати базові рецепти і варіювати їх, змінюючи інгредієнти, склад і спеції.

1. Спочатку розглянемо, як приготувати печінку курячу в сметані.

Напевно, це самий простий рецепт: на розпечену сковороду, куди попередньо потрібно налити трохи олії, викладаємо очищену й вимиту печінку. Якщо шматочки великі, ріжемо їх. Щоб масло не бризкало, печінку можна обсушити перед смаженням. Обсмажуємо швидко, перемішуючи час від часу, до легкої рум’яної скоринки. Додаємо нарізану півкільцями цибулю і прожарювати печінку разом з цибулею, зменшивши вогонь до середнього. Перчимо і солимо за смаком, посипаємо спеціями, кладемо пару лаврових листочків і заливаємо сумішшю зі склянки сметани, змішаної з половиною склянки води (це на 1 кг печінки). Доводимо до кипіння, накриваємо кришкою і тушкуємо хвилин 5. Чудове блюдо можна поїдати з гарніром з макаронних виробів, круп, овочів. В принципі, підійде будь-який гарнір.

2. Якщо замінити сметану в попередньому рецепті на вино (краще червоне сухе), змішане з водою, то печінка стає святковою стравою.

3. Прекрасним відповіддю на питання «Як приготувати курячу печінку?» Є рецепт оладок з печінки.

Печінку, цибуля, часник (для любителів) пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо у блендері. Сіль, перець – за смаком. Додаємо пару яєць, 2 столові ложки борошна, добре вимішуємо і смажимо на гарячій сковороді, як звичайні оладки, зачерпує суміш ложкою. Обсмажуємо з обох боків, перевертаючи в міру готовності. Ці оладки гарні і гарячими, і холодними. Подібна суміш використовується для приготування «коржів» для печінкового торта, тільки на сковороду виливається більшу кількість печінково-цибульного тесту (добре це робити ополоником), розрівнюється і перевертається лопаткою по мірі готовності.

прошаровуються можна і оладки, скріплюючи їх між собою по 2-3 штуки, і коржі. В якості наповнювача чудово підійде смажена цибуля у великих кількостях, змішаний з майонезом, сметаною, часником, зеленню.

На запитання «Як приготувати курячу печінку?» Ми, в принципі, відповіли: смажити, тушкувати, подрібнити і знову-таки смажити. Це базові навички.

Тепер розглянемо, де можна використовувати печіночки.

Салати

Печінка в салатах – це класика жанру. Вона настільки ніжна і ароматна, що прекрасно поєднується з самими різними інгредієнтами.

Салат «Китай»

В основі – листя пекінської капусти, якими потрібно викласти блюдо середньої глибини. Потім викладати шарами: зелене яблуко (дрібно нарізати або натерти). Соком лимона полити яблучний шар. Далі – шар обсмаженої курячої печінки (грам 300-400), зверху – порізана тонкими кільцями або півкільцями цибулина (краще червона), жменька кедрових горіхів, при відсутності – можна замінити жменькою подрібнених волоських. Залити все салатною заправкою: 2 столові ложки оцту (краще яблучний), змішані з 2 солов’ї ложками олії (оливкова – найкраще), сіль, перець – за смаком. Приготування такого салату не займе багато часу, а смак – чудовий!

Печінка куряча в мікрохвильовці

Зараз багато господинь для швидкості і простоти приготування використовують мікрохвильовку. Давайте розглянемо, як приготувати курячу печінку в цьому пристосуванні, що вже став на кухнях всього світу звичною річчю.

Курячу печінку залити молоком так, щоб вона була ледве покрита. Засмажити цибулю з морквою, та побільше. Це теж можна проробити з допомогою мікрохвильової печі: в посудину покласти нарізану цибулю з морквою, додати рослинне масло і відправити у піч на 1,5 – 3 хвилини в залежності від потужності. Витягнути, перемішати і ще раз виставити таймер на 2,5 – 3 хвилини. Зажарка готова. Перед обідом або вечерею відправити зажарку в печінку з молоком, додати спеції (добре підійдуть шафран, куркума, каррі), виставити повну потужність і довести до кипіння (приблизно 3 хвилини). Збавити потужність до середньої і готувати 15-20 хвилин. Соус виходить прекрасний, ніжний, трохи солодкуватий. Гарнір – будь.

Паштети

Куряча печінка в паштетах чудова. Найпростіший рецепт – смажену цибулю з смаженою морквою і обсмаженої на великому вогні печінкою пропустити через м’ясорубку або блендер. Спеції – за смаком. Суміш трохи збити.

Маринади

Попередньо замаринована куряча печінка готується за лічені частки секунди на дуже сильному вогні. В якості маринадів підійде сухе вино – біле і червоне, оцти різні в суміші зі спеціями.

Знаючи основи “печінковою кулінарії”, приготувати смачно курячу печінку не складе труднощів для будь-якої господині. Головне – це бажання, тоді все вийде!