Вишня у власному соку – це прекрасна заготівля. Вона відмінно підійде для пирогів і вареників. Крім цього, буде можливість приготувати відмінний компот або просто поїсти цю чудову ягоду свіжої в зимовий час.

Заготовки з вишні зробити можна дуже швидко, а головне – без використання будь-яких консервантів. Справа в тому, що в її плодах є достатня кількість власної кислоти, завдяки якій заготівка не псується протягом всієї зими.

Тільки в тому випадку, якщо видалити кісточки, то виходить натуральна вишня у власному соку. Консервація її буде дуже простий. Але от існує один складний момент, якому потрібно приділити пильну увагу. Це витяг кісточок, якщо немає спеціалізованого пристосування. Зупинимося на цьому більш детально.

Вибираємо тільки свіжі і стиглі ягоди, їх замочуємо на 1:00 в холодній воді. Далі видаляємо стебла, якщо вони є. За допомогою зубочистки, зігнутою скріпки або навіть манікюрною палички починаємо витягати кісточку. Для цього вставляємо їх в отвір, зачіпляє кісточку і витягуємо її, як ковшем. Процес буде достатньо простий. Головне – потрібно буде трохи потренуватися.

Вишня у власному соку. Варіант перший

Вишню залити прохолодною водою на 1:00. Далі – видалити у кожної ягоди її кісточку. Якщо будуть траплятися зіпсовані, то їх потрібно буде обов’язково викинути, оскільки вони зможуть зіпсувати всю заготовку. Відібрати ж для консервації рекомендується самі спілі і гарні плоди. Скласти їх в емальований посуд.

Далі плоди без кісточок розкласти по банках, залити тим соком, який залишився в каструлі, і накрити їх кришками. Ставимо все стерилізуватися. Для того щоб це зробити, необхідна буде велика каструля. На її дно помістити підставку, або застелити його за допомогою щільної тканини, яку скласти в шість шарів. Далі встановити баночки, налити холодну воду в каструлю таким чином, щоб рідина не доходила до самого горлечка на два сантиметри. У такому випадку вода в процесі кипіння не буде потрапляти в банку.

Каструлю поставити на вогонь, дати можливість простерилізувати пів-літровим емкостям протягом п’ятнадцяти хвилин, а літровим – не менше двадцяти. Далі витягнути банки, щільно закупорити прокип’яченими кришками. Їх перевернути, поставити догори дном. Залишити в такому положенні до охолодження. Зберігатися вишня у власному соку повинна в підвалі. Для цієї ж мети підійде прохолодна комора.

Вишня у власному соку. Варіант другий

У ягід потрібно буде видалити кісточки описаним вище способом. Далі в емальованому посуді пересипаємо плоди цукром. Рекомендується зберегти таку пропорцію: на кілограм вишні необхідний склянку солодкої приправи. Залишаємо заготовку на 12:00 для того, щоб ягода змогла просочитися цукром і виділити максимальну кількість соку. Далі каструлю поставити на вогонь, довести до киплячого стану.

У цей час простерилізувати баночки. Для цього помити їх киплячою водою і потримати протягом декількох хвилин над киплячою водою.

Далі розкласти ягоди по банкам і залити виділився під час приготування соком. Відразу ж закатати прокип’яченими кришками, перевернути дном вгору. Банки укутуємо товстим рушником або ж ковдрою. Чекаємо, щоб вони повністю охололи і відправляємо заготівлю на зберігання. Робити це можна буде навіть при кімнатній температурі, оскільки, крім кислоти, в ній є також цукор.

В цілому, готування консервованої вишні у власному соку є дуже простим. Оскільки вона дуже добре зберігається, то можна заготовити і побільше ласощі.

Смачного!