Випічка з сиру займає значне місце серед кулінарних виробів. Торти, запіканки, ватрушки, сирники – це далеко не весь перелік страв, які можливо з даного продукту приготувати в духовці. І, перш ніж переходити до рецептів і порад, звернемо увагу на користь, яку дає людині їжа з сиру:

– Сир – джерело кальцію. І навіть при випічці він не втрачає своїх властивостей.

– Білки і амінокислоти, що містяться в ньому, зміцнюють волосся і нігті.

– Сир впливає на рівень гемоглобіну в крові, підвищуючи його.

Однак необхідно пам’ятати, що зловживати даними продуктом не варто, і 800 грам на тиждень для організму буде достатньо.

Виріб, приготоване з сиру, може осісти після того, як його дістали з духовки. Причиною цьому є протяги. З цієї ж причини, після випічки воно може зменшитися в центрі, тому необхідно забезпечити навколо нього поступове зниження температури, а ще краще – залишити в духовці до тієї пори, поки її температура не знизиться.

Отже, що можна зробити із сиру?

Випічка з сиру буде прекрасною прикрасою святкового столу, втілившись, наприклад, в торт, про рецепт якого розказано нижче.

Торт «Вечірня фантазія»

Інгредієнти: 800 г сиру, 300 г пшеничного борошна просіяної, 150 мл вершків, 250 г сл. масла, 3 жовтка і білка, склянка цукру, столова ложка крохмалю, 30 мг коньяку і по 50 г чорносливу, черешні та мигдалю.

Масло подрібнити і змішати з борошном. Туди ж додати 1/3 вершків, півсклянки піску і 3 жовтки. Енергійно замісити тісто, потім поставити його на півгодини в холодильник, попередньо загорнувши – це запобіжить його від появи скоринки.

Тим часом, ретельно розім’яти сир, додати в нього залишилися вершки, цукор, яйця і масло. Засипати крохмаль і ванілін. Все перемішати.

Чорнослив і черешню слід гарненько промити, відокремити кісточки і кілька хвилин потримати в окропі. Потім подрібнити і разом з коньяком і протертим мигдалем додати в сир.

Тісто, вийняте з холодильника, розкачати качалкою, укласти у форму таким чином, щоб воно застилало її бортики, і викласти туди отриману сирну масу.

У розігрітій духовці випікати 45 хвилин, потім залишити в ній торт охолонути.

Існує і більш проста у виконанні випічка. З сиру можна зробити сирники за таким рецептом:

Інгредієнти: 500 г сиру, 60 г борошна, ванілін і розпушувач для тіста – по половинці чайної ложки, жменю родзинок, 2 курячих яйця.

Сир перемішати з борошном і розпушувачем тіста. Додати сіль і розтерті з ваніліном і цукром яйця. Ретельно перемішати і додати родзинки. Зліпити сирники і поставити їх у духовку на 40 хвилин, поки на них не з’явиться рум’яна кірочка.

Є і ще один різновид сирних кулінарних виробів – ватрушки. Досить проста у виконанні, ця випічка з сиру знайома кожній починаючої господині.

Інгредієнти: сир – 400 г, борошно – 500 г, півтори склянки цукру-піску, 70 г вершкового масла, сіль – ½ чайної ложки , 3 яйця, сметана – 150 г.В борошно покласти вершкове масло, яке перед цим необхідно розм’якшити, змішати зі склянкою цукру, сіллю, сметаною і 2 яйцями. Замісити тісто і відправити його на півгодини в холодильник. Потім робимо начинку: сир ретельно розтираємо з цукром, що залишився і яйцем і добре перемішуємо. Тісто дістаємо з холодильника і починаємо розгортати його таким чином, щоб товщина його дорівнювала приблизно 1 – 1,5 см. З отриманого шару тесту нарізаємо кола і загинаємо у них краю. У отримані форми накладаємо сирну начинку і викладаємо на деко, попередньо вистелений пергаментом для випічки. Духовку потрібно розігріти до 200 градусів і відправити туди ватрушки на 20 хвилин. Щоб сир після запікання не осів, накриваємо вироби рушником і уникаємо появи протягів.