Кисляк – це дуже корисний і легкозасвоюваних кисломолочний продукт. Готується вона зі спеціальної закваски, що містить молочнокислі бактерії. Пропонуємо вашій увазі деякі рецепти з кислого.

Випічка з кислого відрізняється простотою приготування і відносно невисокою вартістю інгредієнтів.

Візьмемо, наприклад, печиво. Вам знадобиться борошно – близько 400 грамів, половина склянки цукру, 50 грам рослинного масла, лимонний сік – приблизно 2 неповні столові ложки, трохи соди, кисляк – 2 склянки, для прикраси печива – цукрова пудра і трохи вершкового масла для змащування.

У глибоку (для зручності змішування) посуд вилийте кисляк, рослинне масло з цукром і збийте до однорідної маси віночком. Додайте сюди соду (попередньо погасивши, щоб у готовому печиво не чувствоваля її присмак) і муку, яку краще просіяти для насичення киснем. Замісіть м’яке тісто і викладіть на стіл, трохи посипаний борошном, і розкачати до товщини 5 міліметрів. Примітно, що цей рецепт припускає формування самого печива вже після випічки, тобто розкачане тісто потрібно цілком викласти на деко (заздалегідь змащений маслом). Температура в духовці повинна бути близько 180 градусів. Визначте готовність за кольором – майбутнє печиво має стати золотистим. Не даючи йому охолонути, розріжте на шматочки потрібного розміру, присипте цукровою пудрою.

Пиріг з кислого порадує і вашу родину, і гостей. Готується він теж просто.

Крім однієї склянки кислого вам згодиться 400 мілілітрів молока, 4 яйця, цукор – до двох склянок, стільки ж борошна, пачка вершкового масла, волоські горіхи, гашене сода.

Зробіть пишну піну, збивши 2 яйця, половину цукру, соду, попередньо погасивши її оцтом. Потім додайте кисляк і склянка борошна. Все знову змішайте і розділіть на три частини.

Візьміть форму для випічки, трохи змастіть її маслом. Викладіть у форму одну частину тіста, поставте в розігріту духовку і випікайте до готовності. То ж виконайте і з іншими частинами тесту.

Поки випікаються коржі, ви можете приготувати крем. Для цього залишилися два яйця змішайте з борошном і цукром. Закип’ятіть молоко. Масу з борошна, яєць і цукру викладіть в кипляче молоко і продовжуйте нагрівати вже на маленькому вогні до загусання. Додайте в крем вершкове масло, швидко помішуючи теплу масу. Поставте крем холодне місце (або навіть в холодильник) на 20 хвилин.

Готові коржі змастіть кремом, складіть один на інший, а верхній посипте подрібненими горіхами поверх крему.

Випічка з кислого може бути найрізноманітнішою – ви можете приготувати і смачні млинці.

Візьміть два яйця, дві склянки борошна, трохи солі, соди, дві склянки кисляку, кілька столових ложок рафінованої олії, три-чотири столові ложки цукру.

Першим ділом добре збийте яйця, цукор, соду і сіль. Сюди додайте кисляк, потроху всипте борошно, постійно помішуючи. щоб досягти однорідної консистенції рідкої сметани. Густоту тіста можна відрегулювати, додавши кисле молоко або борошно. У готове тісто додайте рослинне масло і перемішайте ще раз.

Дайте тесту настоятися близько півгодини – тоді мука розбухне і млинці будуть помітно смачніше.

Перш, ніж влити тісто в сковорідку, добре прогрійте її. Гарячу, змастіть її маслом і наливайте порцію тіста. Так як ви додали рослинну олію, млинці не будуть підгоряти. Але якщо ви любите їжу пожирніше – перед випічкою кожного нового млинця можна змащувати сковорідку олією. Млинці вийдуть не зовсім тонкими, але їх зручно фарширувати м’ясом, ікрою, лівером або солодощами – варенням, сиром.

Як ви могли переконатися, випічка з кислого не забере багато часу і цілком може посісти гідне місце на вашому столі . Не докладаючи особливих зусиль, ви приготуєте смачне частування для сім’ї і гостей, і вам не доведеться возитися з дріжджовим тестом. Випічка з кислого – гідний спосіб показати свою кулінарну майстерність.