Кожна порядна господиня щороку заготовляє на зиму різне варення.

І часто буває, що члени сімейства не встигають «знищити» запаси цього продукту. Варення, що пролежала рік, два і більше, зацукровується і набуває винний смак. Його можна, звичайно, перекип’ятити з цукром. Але можна також приготувати домашнє вино з варення, рецепт якого досить простий.

Для приготування такого напою буде потрібно тільки старе варення, кип’ячена, бажано джерельна вода і цукор. Посуд найкраще взяти скляну і простору, щоб був запас обсягу для бродіння. Варення заливається водою в рівних пропорціях і до нього додається цукор. Порція цукру невелика, з розрахунку півсклянки на три літри суміші. Потім ємність закривається капроновою кришкою і ставиться в темне приміщення, в якому постійно підтримується кімнатна температура.

Тепер треба почекати, коли ця суміш перебродить. В результаті цього процесу вся мезга повинна піднятися догори. Суміш потрібно процідити і мезгу прибрати. У рідину, що залишилася додається ще трохи цукру, і вона залишається в спокої на три місяці. За цей час вино з варення встигне Вибродівшая і вистоятися. Потім його потрібно акуратно злити через трубочку, так щоб осад на дні не сколихнувся. До цього осадку можна знову додати воду, цукор і заново запустити весь процес. Готовий напій слід розлити по пляшках і зберігати в прохолодному місці. Він виходить приємним на смак, ароматним і досить міцним навіть без додавання горілки.

Тут, правда, може виникнути проблема. Вино з варення може перетворитися в оцет. Це трапляється тоді, коли в заквасці мало цукру або температура в приміщенні дуже висока. Тому за ним треба доглядати, періодично пробувати його на смак і запах.

Є ще один схожий рецепт, за яким можна приготує вино з варення. Для нього береться більша двадцатілітровая бутель. У неї закладається до п’яти літрів заграв варення і заливається кип’ячена вода. Можна додати трохи цукру. А в ягідний сезон в цю закваску можна кидати кислим ягоди, навіть із легкою цвіллю, і всілякі макухи. Це сусло треба ретельно перемішати дерев’яною паличкою. Ягоди почнуть спливати наверх і бродити. Час від часу суміш потрібно злегка помішувати. Весь процес займе близько трьох місяців. Коли всі ягоди опиняться на дні, вино буде готове. Його також слід злити через трубочку, щоб не сколихнути осад.

Є й інші варіанти, які дозволяють приготувати вино з варення. Рецепт дозволяє використовувати старе варення зі слив, ожини, абрикосів, персиків або малини. З цих ягід виходить хороший напій. Головне, щоб на варення не було плісняви, інакше не вийде нічого. Для початку треба приготувати тару. Трилітрові бутлі слід ретельно вимити з содою і окропом. В одну таку бутель виливається один літр варення, додається літр кип’яченої води і 50 грам немитого родзинок. Все треба добре перемішати і спробувати на смак. Якщо суміш вийшла недостатньо солодкою, то можна додати цукор або мед.

Повітряна пробка робиться з вати і марлі. Ватна коржик діаметром трохи більшим, ніж діаметр отвору в бутлі, обертається двома шарами марлі і вставляється в горлечко. Пробка повинна сидіти щільно, без зазорів. Тепер бутлі поміщаються в місце, захищене від сонячних променів. Сусло має повністю Вибродівшая. Цей процес займе до двох тижнів. В результаті бродіння вся мезга повинна піднятися вгору. Потім сусло треба процідити і влити у заново промиту тару. Бутель закривається готової пластиковою кришкою для вина або звичайною гумовою рукавичкою. Тепер днів на сорок цю конструкцію слід помістити в темне місце. Коли почнеться бродіння, то рукавичка наповниться газом. А коли процес бродіння буде закінчено, то рукавичка просто опуститься. Це послужить сигналом того, що вино з варення готове. Його потрібно акуратно процідити, щоб не порушити осад, і розлити в пляшки. Вони повинні пару місяців полежати в темному і прохолодному місці, щоб вино трохи витримати. Вийде досить міцний і ароматний напій домашнього приготування.