Слова “вино”, “Італія” – є нерозлучними, оскільки ця країна має давню виноробну історію. На її сучасної території раніше знаходився славнозвісний Стародавній Рим, в якому це мистецтво було дуже добре розвинене. Традиції були передані наступним поколінням. Італійське ж виноробство налічує вже близько трьох тисяч років.

Самим знаменитим і популярним напоєм Тоскани є вино “К’янті”. Його роблять на основі виноградного сорту Санджовезе. У результаті виходить трохи терпкий, але ніжний і відрізняється кислинкою смак, в якому присутні особливі аромати фіалки, дикої вишні та лісових ягід. Напій можна приготувати легким і простим, але також – цінним і дорогим, що має відмінний потенціал витримки.

Трохи історії

Вино “Каберне” стало знаменитим тільки в кінці дев’ятнадцятого століття. Причиною ж його створення послужила сімейна історія. Барон Ріказолі (міністр Тоскани, а пізніше – прем’єр-міністр Італії) на балу ревниво стежив за своєю дружиною. Ганна танцювала вже давно з одним і тим же кавалером. В результаті терпіння чоловіка “лопнуло”, він схопив дружину за руку і пішов разом з нею з балу. Кучеру ж вигукнув: “Назавжди їдемо в Брольи!” Дружина ж була від цього рішення в жаху.

Справа в тому, що це був замок XII століття, в якому ніхто вже давно не жив. Подружжя виявилася далеко від спокус галасливої столиці. Вони рідко виїжджали і провели там всю решту життя. Ганна займалася дітьми, а ось у її чоловіка, крім політичної кар’єри, з’явилося ще одне заняття – величезне господарство. Крім усього іншого, він став відмінним і талановитим садівником, якому вдалося скласти казковий і неповторний букет, який відрізняє вино “К’янті”.

Напій до теперішнього часу готують по тому самому рецептом. В основі його – сусло з винограду Санджовезе, яке багате танінами. Благдаря цього сорту винограду вино “К’янті” має особливий характер. Але аромат і колір дає сорт Канайоло. У купаж обов’язково повинні входити автохтонні сорти Мальвазія Бьянка, Треббьяно, Мальвазія Нера, Маммоло, Колорін. Крім цього, рекомендується додавати сорти Сіра, Мерло та Каберне-Совіньйон. Цей букет і становитиме вино “К’янті Класіко”.

Досить тепер витримати кілька років його в пляшках і бочках, і вийде натуральний і неповторний напій. Для більш швидкого рецепту рекомендується додати в молоде вино невелика кількість Треббьяно або Мальвазія Бьянка (білий виноград). В результаті вино “К’янті” буде готово швидше. Сучасні виробники ж завжди прискорюють процес саме таким чином.

Зазвичай вони витримують майбутнє вино в дубових бочках. У перший рік переливають його не менше трьох разів, а далі – через кожні півроку, щоб видалити зайвий осад.

Особлива увага приділялася раніше оформленню бутлів. Так, вино “К’янті” з самого початку розливали тільки в традиційні для тосканського вина дволітрові пузаті пляшки, які називалися “фіаско”. Вони мали солом’яну оплетку, оскільки були дуже крихкими. Другою причиною необхідності “солом’яною підтримки” було те, що склодуви того часу не вдавалося зробити стійке і ідеальне дно ємності. Саме тому підставу стали не видувати, а виплітати.

Зверху в бутель наливалося оливкова олія, щоб напій не псувався, а закривали її за допомогою паперового пижа. Справа в тому, що горло бутлів не витримувало закупорювання пробкою, оскільки було дуже крихким.

В даний час потрібно мати на увазі, що пляшки з італійським вином з солом’яною опліткою є принадою для туристів. Оскільки всі серйозні і успішні виробники змогли давно вирішити проблему з крихкістю посуду. Тому реалізують вино “К’янті” у звичайних пляшках.