Про смаки, як кажуть, не сперечаються. Як і про якість чаю. Пити потрібно тільки якісний, незалежно від того, які види чаю ви віддаєте перевагу. А під позначкою “високого” якості у нас продають все, що хоч якось нагадує чай. І навіть те, що не нагадує …

Чай, як всі продукти, має свій термін придатності. До речі, термін придатності більшості трав (а чай – теж рослина) всього лише рік. А після вони втрачають свої властивості і до застосування вже не рекомендуються, оскільки можуть не користь принести, а шкоду. Всі види чаю зберігаються ще менше. Максимальний термін зберігання при мінімальній вологості лише … 9 місяців! Читайте написане на упаковках і робіть висновки, панове …

Після такого короткого вступу розглянемо, які види чаю взагалі існують.

Чай білий – найбільш дорогий і найбільш елітний (китайський білий чай). Збирається лише раз на рік, ранньою весною, всього лише два дні. Вибираються найніжніші молоді листочки і бруньки (ще не розпустилися): два листочка і нирка. Місце збору – Аньхой, Фуцзянь. Замість в’ялення проходить вилежування (2 доби). Скручування і ферментація не застосовуються. Сушиться після вилежування 30 хвилин (температура 70 С). Смак ніжно-терпкий, аромат трав’яний. Колір після заварювання блідо-жовтий. Високий вміст вітамінів, амінокислот, ефірних масел, пектинів. Омолоджує організм.

Чай зелений. Неферментований. У ньому максимально збережені корисні речовини, вітаміни, ніжний аромат, тонке післясмак, оскільки не проводиться теплова обробка. Місце збору – Цейлон, Китай, Японія, Індія, Індонезія, В’єтнам. Збирається круглий рік. Кращими вважаються сорти, зібрані навесні. Процес в’ялення і технологічна ферментація не застосовуються. Сушиться відразу після скручування. Максимальна вологість – 4%. Колір справжнього чаю варіюється від світлого-зеленого до насичено-зеленого. Тонізує, не підвищуючи тиск.

Чай жовтий. Близький за властивостями до зеленого. Ферментація легка, що відбивається на кольорі після заварювання. Елітний. Місце збору – провінція Хунань (Китай). Тільки весняний збір. Збираються лише нирки. Проходить короткочасне в’ялення. Колір після заварювання бурштиновий. Тонізуючий, стимулюючий.

Чай червоний. У Китаї його називають “Чорним драконом” (“оолонг”). Проміжний чай між зеленим і чорним ферментованим. Відмінні смакові характеристики. Максимальний вміст (у порівнянні з іншими видами) ефірних олій. Місце збору – Китай, Тайвань. В’ялення – 30 хв під сонцем. Скручування і ферментація суміщені. Сушиться, прожарюючи на відкритому вогні безпосередньо перед пакуванням. Аромат пряний, квітковий. Колір після заварювання темно-червоний. Вітамінізований, антиоксидантний, імуностимулюючий, протипухлинний (попереджає), ідеальний для бажаючих схуднути.

Чай чорний. Максимально поширений. Аромат солодовий. Смак насичений. Деякі види чаю з цієї категорії міняють аромат, в залежності від часу жнив, від терпкого і квіткового до мускатно-фруктового. Цейлонський – зазвичай золотистий (смак м’який), китайський чорний чай більш різноманітний. Місце збору – Цейлон, Кенія, Китай, Індія, Малайзія, Індонезія, Росія (знайомий усім “Краснодарський”), Грузія. Збір триває цілий рік. Проходить процеси в’ялення (18 ч.), скручування, ферментації (сполучена), сушіння. Поступається за смаковими характеристиками перерахованим сортам, аромат “бальзамічний”. Колір справжнього чаю варіюється від золотистого до червоно-коричневого. Виводить токсини, підвищує тиск, тонізує, стимулює.

Каркаде. Місце збору – Азія, Крим, Північна Африка. Смакові характеристики: смак фруктово-лимонний, аромат ягідний. Колір яскраво-червоний. Зміцнює судини серця, стабілізує тиск (холодний підвищує, гарячий – знижує), покращує апетит, антисептичний, протизапальний.

Ароматизований чай. Як бачите, цей вид поставлений на останнє місце. Оскільки якість його, як правило, найнижче. І навіть нижче низького (вибачте за тавтологію). Якісний чай в ароматизаторах не потребує. Який сенс у знищенні ідеалу? У якісного чаю ніжний аромат і легке післясмак. Його приємно пити без цукру. Те, що продається у нас під позначкою “ароматизований” (і, на жаль, не тільки), пити без цукру неможливо. А для справжніх цінителів елітного чаю ароматизований чай схожа тортурам. В цьому випадку цукор перебиває смак, ароматизатори (есенція) – неприємний “аромат”.

Перераховані види чаю – найбільш затребувані й розповсюджені.

Наостанок – привід до роздумів: закупівельна вартість чаю, що ввозиться в Росію, 1960 р / кг, а вартість самого дешевого низькосортного чаю в Китаї – 100 у.о. Приємного чаювання!