Підлива, соус, підлива і т.д. – Як тільки не називають цей вид своєрідною заправки, якою заливають і м’ясні, і грибні, й рибні, та борошняні страви. Ось перед вами всілякі рецепти підливи. З їх допомогою можна щодня подавати до столу абсолютно різні страви з оригінальним смаком. Якщо ви правильно приготували підливу, звичне блюдо заграє новими фарбами і смаком, викличе небувалий апетит у членів вашої родини.

Рецепти підливи бувають різні. Одні з них дієтичні, а інші такі насичені і ситні, що можуть самі по собі використовуватися як окрему страву. Готувати соуси не так вже й складно. Почнемо з простих.

Підлива зі свининою

Як зробити підливу класичну? Візьмемо для приготування м’яса у традиційній підливі наступні продукти: півкіло свинини, столову ложку кетчупу (або томатну пасту (томат-пюре)), можна використовувати ще й один помідор. Ще знадобляться борошно (дві ст. Ложки), рослинна олія, дві цибулини, сіль, 1,5 ст. ложки паприки, спеції. Ріжемо свинину на невеликі брусочки і обсмажуємо в маслі. Приправляємо м’ясо паприкою і спеціями. Цибулини потрібно нарізати півкільцями і додати до свинини. Заливаємо м’ясо з цибулею бульйоном або водою, щоб вони були наполовину покриті рідиною. Ставимо сковороду на невеликий вогонь на годину, щоб свинина гарненько протушкувати. При необхідності випарувався бульйон доливають. Коли залишиться півгодини до закінчення приготування соусу, в блюдо додається кетчуп з нарізаним помідором. В готове м’ясо вливаємо трохи підсолену суміш борошна з водою. Ось у нас і вийшла свинина в класичній підливі. Дуже смачний, густий соус.

Приготування підливи з персиками вимагає наступних продуктів:

– триста грамів філе свинини,

– один персик,

– сто грамів нежирної сметани,

– по одній столовій ложці борошна і масла вершкового,

– цибулина велика,

– яйце,

– сіль з перцем.

Дрібно нарізану свинину обварюють в окропі, щоб зняти плівку. Нарізаємо цибулю півкільцями і пасеруємо на маслі вершковому до придбання ним золотистого кольору. Кладемо на сковороду, де він обсмажується, спеції з м’ясом і тушкуємо хвилин так 15. Тепер настала черга персика, який попередньо дрібно ріжемо. З ним м’ясо слід протушкувати ще небагато. В кінці готування такої оригінальної підливи додаємо яйце, заздалегідь збите зі сметаною і борошном. Доводимо все до кипіння. Цей соус видає неповторний аромат, збуджуючий апетит. Якщо його доповнити зеленню, вийде новий варіант незвичайної заправки.

Наступний соус грибний чудово поєднується зі стравами, де основними інгредієнтами можуть бути гриби, курка, яйця. Візьмемо для його приготування вершкове масло (три столові ложки), один стакан різаних печериць (або білих грибів), соус бешамель (дві склянки) і половину чайної ложки солі.

Розтоплюємо в сотейнику олію, кладемо рубані дрібно гриби в нього, солимо і обсмажуємо на великому вогні 15 хвилин. При виділенні з грибів соку слід дочекатися моменту, поки в сотейнику його не залишиться. Тоді вливаємо бешамель, доводимо до кипіння і солимо.

Рецепти підливи з грибів сушених істотно відрізняються від наведеного вище рецепту. Такі гриби повинні бути попередньо замочені. Потім їх дрібно ріжемо або подрібнюємо за допомогою м’ясорубки.

На сковорідці до золотого кольору смажимо цибулю, який заздалегідь нарізаємо на дрібні кубики. Потім до нього додаємо борошно, все знову обсмажуємо. Потім на сковорідку відправляємо гриби, заливаємо їх водою, де вони вимочувалися, і варимо 6-8 хвилин на невеликому вогні, при цьому постійно помішуючи. В кінці приготування підливи додаємо масло вершкове (ложку столову). Дуже смачні з такою заправкою котлети з картоплі.

Тепер ви знаєте різні рецепти підливи. Не лінуйтеся готувати ці соуси до звичних страв, адже з ними будь-яку страву здається новим.