Якщо ви ніколи не пробували цей приголомшливий спиртний напій, то ви багато чого втратили. Найпопулярніший апельсиновий лікер – Куантро (Cointreau), але зобов’язаний цим він не своїм смаком, а коктейлю Б-52, де він є однією зі складових частин. Хоча справжні цінителі вишуканих спиртних напоїв можуть багато розповісти і про це лікері.

Куантро проводиться у Франції з самих натуральних продуктів на найсучаснішому обладнанні і по самим прогресивним технологіям. Тому даний апельсиновий лікер, рецепт якого тримається в найсуворішому секреті, припаде до душі не тільки дійсним цінителям спиртних напоїв, а й звичайним громадянам. Поєднання солодких і гірких апельсинів з досить великою кількістю виноградного спирту подвійної перегонки дає особливий і оригінальний смак. Чистий Куантро подають з льодом або кавовими зернами і вогнем, як самбуку.

Інший 40%-й французький апельсиновий лікер має зовсім інший смак. Гранд Марнье (Grand Marnier) примирив в собі смаки коника і диких зелених апельсинів. Коньячна спиртова основа не тільки надає лікеру особливий смак, але і забарвлює його в бурштиновий відтінок. Подача чистого лікеру з льодом неприйнятна – найбільш повно смакова гамма передається в теплому вигляді. Але і тут є деякі розбіжності серед цінителів лікарів, так як у кожної людини свої смакові потреби. Наприклад, банановий лікер може чудово замінити апельсиновий лікер, причому собівартість даного спиртного напою буде навіть трохи менше. Але коли мова заходить про вишукані продукти, то тут категорично не можна розмінюватися на дрібниці. Адже саме тому так високо цінуються у всьому світі французькі коньяки і вина!

Прародитель всіх лікерів на основі апельсинів і виноградного спирту – це «Тріпл Сек» (Triple Sek), в перекладі означає «тричі сухий». Його створив, звичайно, француз, Жан Батист Комбьер, який навіть і не підозрював про те, що даний напій отримає таку популярність. Похідні «Тріпл Сек» мають різну фортецю, і багато хто з них придбали набагато більшу популярність багато в чому завдяки саме цьому. Цей сухий апельсиновий лікер часто використовують замість Куантро, але справжні шанувальники завжди відрізнять різницю між оригіналом і аналогами. Зрозуміло, що ці лікери робляться на виробництві, де висококваліфіковані фахівці строго стежать за дотриманням технології виготовлення: поєднанням і вагою інгредієнтів, температурним режимом і так далі. Тільки найдосвідченіші фахівці в цій галузі можуть отримати доступ до виробництва справжнього французького лікеру на апельсинової основі. Але апельсиновий лікер можна приготувати і в домашніх умовах, варто тільки запастися терпінням. Для отримання 1,25 л готового лікеру потрібно:

– 5 штук великих апельсинів;

– 0,7 літра горілки;

– 500 грам цукрового піску;

– одну літрова банка з кришкою;

– 1,5-літрова пляшка.

Апельсини потрібно ретельно вимити і зрізати з них цедру. При цьому намагайтеся не зачіпати білої плівки, так як надмірне її кількість додасть майбутньому лікеру гіркоту. Завдяки цій властивості можна регулювати смак майбутнього напою. Для зрізання цедри добре підійде Овочечистка. Цедру складіть в банку і, заливши горілкою, приберіть на 5 днів у темне прохолодне місце, наприклад, у холодильник. Очищені апельсини помістіть в щільно зав’язаний пакет і також приберіть в холодильник, а через п’ять днів вони знову знадобляться. Через п’ять днів, на шостий, цедру з банки можна викинути. З апельсинів вичавте сік, водою доведіть кількість до 0,5 літра, додайте цукор і поставте на вогонь. Як тільки цукор розчиниться, зніміть сироп з вогню і остудіть. Апельсинову настоянку змішайте з сиропом, злийте в пляшку і залиште в холодильнику на 2-3 дні. Подача охолодженого лікеру буде більш ефектною, якщо розлити його в заморожені чарки або келихи.