Чим замінити анчоуси важко сказати, якщо мова йде про свіжій рибі. Вперше ми дізналися, що це саме риба на острові Шикотан, коли зі студентським загоном хвацько укладали рибу в баночки, трудячись на заводі, переробному сайру, морську капусту, оселедець івасі, іншу продукцію. Анчоуси вдавалися вихоплювати у нас з-під рук місцеві господині, яких ми по незнанню викидали у відходи, тому що нам сказали, що це не промислова риба.

Тоді і ми стали відкладати її на піднос в сторону, а ввечері насмажили на сковороді. Подруга, яка ніколи ніяку рибу не їла, анчоусів наминали за обидві щоки, так вони були смачні. Консерви з них (в баночках) не йдуть ні в яке порівняння зі свіжою рибою. Як правило, вони жорсткі і дуже солоні. Можна замінити їх кількою або пастою (продається в тюбиках) з анчоусів.

Багатьом не подобається смак сої, тому також часто запитують, чим замінити соєвий соус. Зважаючи його специфіки, замінити його досить важко. Можна спробувати різні сорти і брати соус від різних виробників, щоб порівняти і вибрати найкращий. Якщо сильно не злюбили його смак, то спробуйте змінити (в залежності від страви, що готується) на яблучний оцет, просто оцет, візьміть кислі ягоди або бальзамічний оцет. Це в салати, а якщо використовуєте як спеції, то використовуйте кетчуп, гірчицю, майонез або лечо.

Загадковий соус з Вустершир

Часто задаються питання про те, що таке соус «Ворчестер» і Вустерський соус чим замінити.

Вустерширський, вустерський або Ворчестер – це різні назви одного й того ж соусу. Соус з англійського графства Вустершир (Worcestershire sauce) став відомий у всьому світі завдяки своїм інгредієнтам в кількості не менше 25 (а точний склад досі зберігається в суворому секреті), особливій технології виготовлення і дуже своєрідного смаку.

Історія про його створення має не одну версію, але ім’я графства збереглося точно. Один з творців – лорд Маркус Сенді, так само як і перші продавці (і експериментатори): аптекарі Джон Леа і Вільям Перрінс увійшли в історію як творці соусу.

Соус виготовляється тільки на виробництві і ніколи – в домашніх умовах . Тому задаючись питанням про те, Вустерський соус чим замінити можна, ви ризикуєте отримати відповідь: нічим. Це рибна і овочева суміш з набором певних спецій. Легенда свідчить, що зроблений уперше, він мав такий сильний запах, що був поставлений на склад і забутий там. Тільки років через два його відкрили. Можливо, його спеціально так довго витримували, щоб домогтися певної концентрації, яка і зараз залишається дуже сильною. Соус використовують не ложками – краплями.

вустерширського соус – один з найважливіших компонентів коктейлю під назвою «Кривава Мері» і салату «Цезар». У таких стравах і напоях навряд чи вийде відповісти на питання: “Вустерський соус: чим замінити?”, Тому що замінити їх там, де вони є центром всієї кулінарної композиції, навряд чи вийде. Тоді це буде вже не Цезар і не Кривава Мері. Або англійські страви з сильним російським акцентом.

Тому, якщо ви хочете отримати саме таке поєднання продуктів, як в рецепті, то купіть соус марки Heinz або «Лі і Перрінс». В іншому випадку, замінюйте чим хочете, тому що все одно не знайдете нічого схожого, бажання не здійсненно, у кого б ви не питали “Вустерський соус: чим замінити?”. В інтернеті зустрічається чимало рецептів по приготуванню соусу під такою назвою, але навряд чи вийде хоча б щось приблизне до смаку. Просто інший хороший соус, але не вустерський.

Що і чим можна замінити

Як писалося вище – анчоуси замінюють кількою або як сказав автор одного з рецептів, «робітничо-селянської» оселедцем. Маскарпоне робиться з дуже жирних вершків з додаванням вина або винного оцту. Має ніжний вершковий смак. Якщо не дістати його в магазині, можна замінити жирним сиром, попередньо протерши його. Бальзамічний оцет замінюють винним, фенхель – селерою черешкові, каперси оливками і маслинами, а кокосове молоко – кокосовою стружкою.