Людство ще з часів неоліту навчилося вирощувати і утримувати гусей в домашніх умовах. Крім того, люди в даний час вживають в їжу не тільки гусяче м’ясо, але і яйця цих птахів. Проте серед фахівців побутує величезна кількість думок на цей рахунок. Хтось стверджує, що гусячі яйця категорично не можна вживати в їжу, а інші – з цим не згодні. Спробуємо розібратися краще з цією темою далі в статті.

Отже, для початку потрібно відзначити, що гуси несуться набагато рідше, ніж, приміром, кури. По-друге, яйця цього птаха маю досить специфічний смак і запах, що не кожному буде до вподоби. Не кожна людина зможе приготувати гусячі яйця так, що страва сподобається близьким і рідним, наприклад. З цієї причини даний продукт прийнято використовувати в кондітерстве з великою обережністю. В даному випадку дуже важливо харчування птиці. Від якості їжі гусей залежить смак їх яєць. І ще один момент щодо того, чи можна їсти гусячі яйця. Чому взагалі таке питання виникає? Вся справа в тому, що гуси – це птахи, які не відрізняються особливою охайністю. Крім усього цього, так як гусячі яйця набагато крупніше курячих, наприклад, пори на них набагато більше, ніж у першому випадку. Через досить міцну шкаралупу, точніше, саме через ці дрібні отвори в ній всередину яйця потрапляє безліч небезпечних для людського організму бактерій. Це, перш за все, відноситься до сальмонел. Якщо говорити про такий продукт, як яйце гусяче інкубаційне, то ступінь зараження партії яєць може бути знижена на вісімдесят відсотків. Такі гусячі яйця заслуговують більшої довіри з боку потенційного споживача.

Безумовно, яйця здорової птиці такого виду для людини дуже корисні. У цьому продукті великий зміст всіх необхідних речовин для розвитку організму. Однак варто враховувати не тільки умови утримання птиці, але і її вік, породу і багато іншого. Взагалі гусячі яйця набагато важче перепелиних і курячих. Такий цінний продукт багатий жирами. А ось що стосується кількості води в гусячих яйцях, то її в них набагато менше, ніж, наприклад, у курячих.

Для того щоб приготувати гусячі яйця, вам буде потрібно невелика ємність і вода. Пам’ятайте, так як цей продукт має досить великими розмірами (вага гусячого яйця може досягати двохсот п’ятдесяти грам), варити його треба довше. Зазвичай яйця варяться в киплячій воді не більше двадцяти хвилин. Інших відмінностей у приготуванні саме цього виду яєць свійської птиці немає. Варто відзначити, що не потрібно експериментувати, якщо не маєте абсолютно ніякого уявлення про те, як готові гусячі яйця взагалі виглядають. Сирі яйця гусей вживати в їжу ні в якому разі не можна. За статистикою, більше сімдесяти відсотків хворих на сальмонельоз людей нещодавно вживали в їжу сирі яйця, в тому числі і гусячі.

Гусячі яйця не варто давати маленьким дітям. Напевно, кожна матуся знає про те, що навіть курячі яйця вважаються сильними алергенами для грудних дітей і малюків до півтора років. Гусячі краще взагалі не вводити в раціон дитини до шкільного віку.

У висновку хотілося б нагадати ще раз основні пункти про яйця гусей, які були описані вище в статті:

– вони набагато небезпечніші для здоров’я людини, так як при вживанні цього продукту ризик зараження сальмонелою зростає в кілька разів;

– готувати гусячі яйця потрібно з обережністю, варіть їх довше, і не вживайте в сирому вигляді;

– не рекомендується давати дітям дошкільного віку;

– збирати їх потрібно якомога раніше, тому що через три години після висиджування всі бактерії і шкідливі мікроорганізми проникають через шкаралупу, стаючи просто напросто недоступними для різних дезодоруючих засобів;

– купуйте даний продукт інкубаційного типу. Він проходить спеціальну обробку, що виключає існування попереднього пункту.