Густий, ніжний, з легкою кислинкою, дуже смачний і неймовірно корисний кефір – напій, знайомий нам з дитинства. Наші мами і бабусі робили домашній кефір самостійно, сьогодні ж необхідності в цьому немає, оскільки прилавки магазинів просто рясніють цим чудотворно впливає на наш організм напоєм.

Батьківщиною кефіру по праву можна вважати Кавказ. Саме там більше сотні років тому вперше виявили ті самі кисломолочні бактерії, завдяки яким на світ з’явився кефір. Неможливо не відзначити, наскільки корисний цей напій для нашого шлунково-кишкового тракту. Подібно життєдайного бальзаму, він обволікає шлунок і допомагає кишкової мікрофлори, заселяючи її настільки корисними живими бактеріями, що створюють сприятливе середовище. Пляшка кефіру, що випивається щодня, допоможе вирішити безліч дуже делікатних проблем.

Але варто пам’ятати, що кефір потрібно вживати тільки в свіжому вигляді, особливо тим, хто страждає запорами, інакше ситуацію можна тільки посилити.

Кефір можна приготувати і в домашніх умовах, адже в супермаркеті рідко вдається знайти абсолютно свіжий продукт.

Для цього потрібні спеціальні бактерії і гриби, і, звичайно ж, молоко. Наполягати його теж потрібно строго певний час і ні в якому разі не переквасіть. З домашнього кефіру виходять чудові оладки на кефірі, пишні, м’які, а головне корисні.

Незрівнянний виходить також випічка, приготовлена на основі цього кисломолочного продукту. Наприклад, оладки на кефірі, пишні, піджарені, ароматні, навряд чи дадуть вам встояти і не з’їсти хоча б парочку, навіть якщо ваша дієта не дозволяє. Від пари оладок талія не постраждає, головне не перестаратися. До того ж, ця страва може легко стати дієтичним, якщо трохи «обнулити» інгредієнти. Просто виключите жовток, замість пшеничного борошна візьміть вівсяну, кефір знежирений, трохи нежирного сиру і замініть цукор медом. І чудові оладки на кефірі, пишні і рум’яні, готові.

Оладки краще всього їсти на сніданок, оскільки за день організм їх легко переварить і не дасть зайвому жиру зробити свій згубний справу.

Тим же, хто не сидить на дієтах, при цьому примудряючись мати карколомну фігуру, можна їсти і бабусині жирні і здобні оладки, не боячись видужати. Вони теж готуються досить просто. Візьміть кефір, краще трохи загуснув, пару яєць, трохи цукру, солі, борошно і розпушувач для тіста. Перемішайте і дайте тісту, трохи постояти, потім можна смажити. Оладки, приготовані за цим рецептом завжди виходять дуже пишними, ніжними і смачними, так що одним обмежиться не вдається. У оладки можна додавати яблуко, банан, морква, родзинки, кабачки або будь-які інші овочі та фрукти. Вони від цього стають не тільки смачними, але й дуже корисними, втрачаючи в калорійності.

Приготувавши оладки на кефірі, пишні, рум’яні і апетитні, ви напевно знайдете чимало шанувальників свого кулінарного таланту в особі вашої родини і, можливо , випадково зайшли на аромат родичів, друзів або навіть сусідів.

Кефір підійде і для приготування іншої, не менш смачною і ароматною випічки. Торти, тістечка, манника, пиріжки, які можна випікати в духовці і значно знизити їх калорійність, печиво та інші десерти. Його можна також використовувати замість молока, додаючи в сухий сніданок. Крім того, з кефіру виходить відмінний, приготовлений у домашніх умовах, без зайвих добавок і консервантів, йогурт (точніше, кисломолочний напій). Для цього потрібно змішати кефір з коханим варенням або соком і фруктами. Такий напій оцінять не лише дорослі, але й діти, яким кисломолочні продукти просто необхідні. Таким чином, ви отримаєте продукт, що володіє незамінною користю кефіру і улюбленим смаком йогурту.