Мені завжди подобалися солодкі продукти. Але ось останнім часом через засилля сайтів про здорове харчування, здоровий спосіб життя та інших безкоштовних «країн рад» доводиться з обережністю вибирати рецепти. Іноді про одне й те ж продукті прочитаєш стільки всього цікавого, що його стає навіть страшно їсти. Ось, наприклад, вівсяні печиво. Рецепт його включає вівсяні пластівці, які всі навперебій вважають дуже-дуже корисним продуктом, але ось масло і маргарин – це загроза гарній фігурі.

Дорогі пані, не варто так переживати через маленького шматочка масла, який знаходитися в тесті для того, щоб печиво було саме печивом, а не спресованим мюслі. Краще переживайте через кількість самого печива, яке ви з’їли на сніданок, обід або вечерю. А краще вважайте все разом, ввечері.

Вівсяні печиво, рецепт звичайний

Необхідно взяти:

3/4 склянки вівсяних пластівців

Склянка цукру

Стакан пшеничного борошна

250-300 г вершкового масла або маргарину

Сода ½ чайної ложки, гашене.

Почнемо, мабуть?

На сухій сковороді підсушити на слабкому вогні вівсяні пластівці. Помішуйте пластівці близько десяти хвилин, поки не з’явиться характерний запах, але колір пластівців не повинен змінитися. Пластівці можна і не смажити, ця процедура дозволить вашому печінкою виглядати більш темним, але смак залишиться такою ж.

Пластівці необхідно подрібнити. Наприклад, в блендері. Масло або маргарин попередньо дістаньте з холодильника, щоб не довелося потім з ним боротися. Воно має бути м’яким і поступливим. Збиваємо разом масло з цукром. Засипати в наше солодке масло вівсяні пластівці, борошно й соду. Замішуємо тісто.

Будь тісто на основі маргарину або масла не любить, якщо його довго місять руками. Навпаки, воно воліє прохолоду. Тому як тільки інгредієнти стали єдиною масою, можна покласти тісто на хвилин 10 в холодильник, а вже потім його розкочувати і вирізати кружальця (я зазвичай роблю це склянкою).

Якщо ж вам не хочеться чекати, поки тісто трохи охолоне і прийде в себе, то можете відразу катати з нього кульки і класти на пергамент для випікання. У духовці печиво збільшиться в розмірі, потрібно невелику відстань між кульками.

Час, який займає випікання, – 20 хвилин. Температура – 180 – 190 градусів.

А тепер перейдемо до модернізації цього рецепту. Отже, дієтичні вівсяні печива робляться наступним чином:

1. Зменшуємо кількості цукру, його можна замінити медом. Тільки не сипте цукрозамінник. Тісто не любить, коли його намагаються обдурити. Розрахунок приблизно одну частину меду до двох частин вівсяних пластівців. Можна зробити чверть склянки меду і півсклянки тростинного (або іншого більш корисного) цукру.

2. Додаємо горіхи і сухофрукти, на ваш смак. Можна додати трохи (50 грам) темного шоколаду, тертого або дрібно посіченою.

3. Якщо потягнуло на експерименти, то спробуйте замість масла або маргарину з цукром додати м’якоть гарбуза або яблука. Виходить досить оригінальний смак. М’якоті необхідно приблизно склянку, можна трохи менше. І ще не забудьте додати пару яєчних білків.

Варіації добавок в вівсяні печиво, рецепт яких легко відшукати як в інтернеті, так і в кулінарних книгах, мене дивують своєю різноманітністю. Залежно від смаку, який ви хочете отримати, можна використовувати фрукти (яблука, груші, банани), сухофрукти (курага, чорнослив), горіхи (арахіс, кешью, волоський горіх), насіння (соняшникові, гарбузові, кунжут). А ще можна додати корицю, ваніль або навіть гвоздику.

Вівсяні печиво, рецепт яких включає яйця, я не приводила. Їх можна додавати в масло або фруктову м’якоть для збивання. Тоді тісто виходить більш пухнастим.

Вівсяне печиво пісне. Рецепт на основі рослинної олії

На пів-склянки вівсяних пластівців використовується пара столових ложок меду і масла. Чайна ложка розпушувача або сода на краєчку ложки.

Спочатку змішуємо подрібнені пластівці і всі сухі інгредієнти, потім додаємо масло, перемішуємо, потім додаємо мед. І залишаємо тісто на півгодини в холодильнику. Випікати так само, як описано вище, тільки хвилин 15-20.

Смачного!