Віскі є національним алкогольним напоєм Шотландії, який відомий у всьому світі. Його готують на основі різних видів зерна, застосовуючи процеси перегонки і солодження, після яких отриманий напій витримується деякий час в дубових бочках з-під портвейну, хересу або мадери.

Згідно з міжнародною класифікацією, існують такі види віскі:

  • солодові – виготовлені виключно з ячмінного солоду;
  • зернові – створені на основі жита, пшениці і кукурудзи;
  • купажовані – отримані в результаті змішування зернового віскі з солодовим.

    Як вибирати віскі

    Традиційно вважається, що найкращий напій виробляється в Ірландії і Шотландії. Тому, купивши віскі в цих краях, можна бути впевненим у його достовірності та високій якості. Хоча такі країни, як Японія, США і Канада на сьогоднішній день складають Шотландії та Ірландії гідну конкуренцію.

    Спочатку хочеться виділити найпопулярніші сорти віскі, відомі у всьому світі:

  • «Джонні Вокер »(Johnnie Walker);
  • « Чівас Рігал »(Chivas Regal);
  • « Джек Деніелс »(Jack Daniels);
  • « Гленфіддік »(Glenfiddich ).
  • Як і з чим пити напій

    Існує три негласних правила, які напам’ять знає кожен шотландець: не закушувати, не охолоджувати і не змішувати віскі. На батьківщині цього напою вважається, що віскі слід пити поступово, маленькими ковтками, зігріваючи келих теплом долонь. А ось в інших країнах більш звично поєднання віскі з содовою, лимоном або льодом. Якщо ж фортеця настільки шляхетного напою бентежить, то його можна просто розбавити чистою джерельною водою.

    Якщо ви збираєтеся спробувати напій на смак вперше, то можете озброїтися нашими наступними рекомендаціями і рецептом.

    Віскі з содовою: рецепт приготування

    Візьміть 50 мл віскі, 30 мл содової і трохи льоду (на розсуд). Перемішайте всі компоненти і насолоджуйтеся отриманим смаком. Перш ніж випити коктейль, піднесіть до носа склянку, щоб насолодитися ароматом напою. Вдихати його потрібно носом, а видихати ротом. Потім можна зробити перший ковток і обов’язково затримати його в роті, насолоджуючись смаком.

    Це негласні правила, якими керуватиметься не обов’язково. Насправді пити віскі можна як завгодно, з чим завгодно і скільки завгодно. Головне, не пийте його залпом!

    Келихи для віскі з содовою потрібно вибирати об’ємні і просторі. Традиційно для цього напою використовуються келихи під назвою «тублерс», що володіють товстим і широким дном. Підійдуть і звані хересні (тюльпановідние) келихи з округленими стінками і досить вузькими шийками, які не дають напою швидко втратити свій аромат. Також можна використовувати «сніффери».

    Коли пити

    Цей напій справді універсальний, тому його можна пити як до їжі, так і після. Наприклад, змішавши віскі з льодом і содовою, можна отримати у результаті відмінний аперитив. Деякі віскі називають чоловічим діжестівом і прирівнюють його до коньяків, адже цей благородний напій не просто допомагає позбавитися від важкості в животі, але і сприяє переварюванню їжі.

    Кращі закуски для віскі з содовою:

  • копчений лосось. Рибу можна подавати як окремо, так і в поєднанні з салатом або морепродуктами;
  • запечена баранина або яловичина;
  • курча, приготований на грилі;
  • хаггіс – старовинне шотландське національне блюдо, що складається з потрухів з салом, цибулею, сіллю, приправами і толокном, зварених у баранячому шлунку;
  • шоколад. Як варіант, запечений шоколадний батончик.
  • Що не рекомендується в якості закуски

    Більшість дегустаторів не рекомендують поливати страви солодкими або фруктовими соусами, щоб не зіпсувати чарівний смак напою.

    І наостанок залишилося сформулювати п’ять «золотих» правил пиття віскі. Вони звучать так: подивитися, понюхати, посмакувати, хлюпнути води і проковтнути. Ось так-то.