Мабуть, не знайдеться такого ласуни, хто б не любив солодкі, хрусткі, з легкої ванільною ноткою, вафлі. Ці ласощі знайоме нам з дитинства, їх пекли наші мами і бабусі, з вершками і зі згущеним молоком – ми наминали вафлі за обидві щоки. Але цю солодкість винайшли, поспішаємо вас розчарувати, зовсім не в Росії, а в Європі, в середньовіччі. Тоді вафлі були доступні хіба що королям і вельможам і вважалися вишуканим і дорогим ласощами. У наш час, навпаки, рецепт приготування вафель відомий кожній турботливою господині.

Існує безліч різновидів вафель, форма, смак і спосіб приготування яких відмінні один від одного, проте їх об’єднує одне – їх вабливий хрускіт нікого не залишать байдужим . Практично в кожній країні є свій національний рецепт приготування вафель і маленький секрет, який робить ці ласощі особливим, неповторним. Наприклад, в Австрії вафлі є символом Різдва. Тому напередодні та впродовж цього свята австрійці печуть свої знамениті віденські вафлі, рецепт яких передається з покоління в покоління. Практично на кожному кроці в цей час можна купити і скуштувати солодку хрустку вафлю, политу медом або шоколадом. Головною особливістю віденських вафель є їх великий розмір і м’яка консистенція. Також в Австрії прийнято робити вафельні пироги, просочуючи їх кремово-шоколадною начинкою.

Приготувати віденські вафлі, рецепт яких ми приведемо нижче, зовсім не складно. Головне, відчути і поринути а атмосферу національних традицій Австрії, що ми і спробуємо зробити.

Отже, для приготування порції віденських вафель нам обов’язково знадобляться:

  • борошно, близько 300 грамів;
  • 100 грамів цукру;
  • 400 мілілітрів теплого молока;
  • розпушувач для тіста, 1 чайна ложка;
  • розтоплене вершкове масло, 50 грамів;
  • 3 яйця;
  • цукрова пудра;
  • ванілін;
  • сіль, одна щіпка.
  • Змішайте борошно з розпушувачем. Відокремте білки від жовтків. Жовтки з молоком, цукром, ваніліном і розтопленим маслом ретельно збити і додати в муку. Перемішати. Потім, збити білки в дуже щільну піну і половину додати в наше тісто, перемішати. Потім додати білки, що залишилися і довести тісто до однорідної консистенції, не надто густий. Дайте тісту трохи постояти, а в цей час гарненько розжарити вафельниці. Віденські вафлі – рецепт, який прекрасно підійде як для романтичного сніданку, так і для ситного дитячого, виходять незвичайно ніжними і ароматними. Подайте їх з кулькою вершкового морозива, свіжими ягодами, посипте цукровою пудрою і полийте шоколадом.

    У Бельгії солодкі вафлі готують трохи інакше, привносячи свої національні особливості в традиційну рецептуру. Вафлі печуться в спеціальній вафельниці з поглибленням і виходять товстими, але при цьому неймовірно м’якими і ніжними. Наприклад, в льєжські вафлі, рецепт яких порадує всіх любителів цих ласощів, спеціально додають кристали цукру, які апетитно хрумтять на зубах і надають вафлі вишуканий смак.

    Для приготування цих чудових бельгійських вафель нам знадобиться спеціально приготовлене здобне дріжджове тісто . Змішайте пачку злегка підталого вершкового масла з мукою і сухими дріжджами. Збийте 2 яйця з сіллю, склянкою цукру і ваніллю. Все змішайте, влийте склянку теплого молока і додайте корицю. Дайте тісту постояти близько півгодини.

    Потім додайте цукрові кристалики і перемішайте. Сформуйте з тіста невеликі кульки і випікайте в вафельниці до золотавого кольору.

    При подачі посипте цукровою пудрою і тертим мигдалем, полийте шоколадом.

    А от у столиці Бельгії, в Брюсселі, печуть так звані брюссельські вафлі, по консистенції і приготуванню дуже схожі як на віденські вафлі, рецепт яких ми розглянули, так і на своїх побратимів з Льєжа.

    Незважаючи на різноманітність рецептів і добавок, вафлі залишаються вафлями – солодкими, хрусткими і шалено смачними. Пробуйте і відкривайте для себе рецепти інших країн, експериментуйте і надихає на вишукане кулінарне творчість.