Вершкове пиво вважається улюбленим напоєм усіх магів і чарівників, адже недарма воно пов’язане з Великим Гаррі Поттером. Але чи можна вважати, що в казках і фільмах вигадані герої вживають справжні страви? Чи існує насправді вершкове пиво, якщо так, то чи можливо приготувати його нам – простим смертним і зовсім не казковим героям? Спробуємо розібратися з цими питаннями і опинитися там, звідки і прийшов цей напій.

Butterbeer – вершкове пиво – можна спробувати в США в тематичному центрі атракціонів, які присвяченні всім магам і чарівникам. Саме тут напій готується за старовинними рецептами, відомих з часів самих Тюдорів. Готується ж пиво з елю, масла, спецій, яєчних жовтків і цукру. На сьогоднішній день приготувати вершкове пиво під силу не кожному охочому, адже створити саме такий шедевр намагалися багато століть.

Взагалі, традиційний butterbeer не має алкоголю, що дозволяє пробувати напій та дитячої аудиторії. Саме тому у фільмах про Гаррі Поттера вершкове пиво вживалося не тільки дорослими чаклунами, але і більш молодим поколінням. За словами самого відважного героя вершкове пиво могло піться в охолодженому або в гарячому вигляді, ефект в обох випадках був зігріваючим.

На сьогоднішній день зробити такий напій можна, якщо докласти зусиль і певні знання, адже справжнє вершкове пиво вимагає неквапливості, усвідомленості і правильних послідовних кроків.

Отже, розглянемо декілька способів приготування напою:

  • збити яєчний жовток, до нього додати трохи солі і столову ложечку цукру. В утворену масу вилити 2 столові ложечки або рому, або коньяку, а також додати половину склянки молока. Все ретельно перемішати, можна за допомогою міксера або блендера. Влити ще один жовток і збивати ще пару хвилин. Вершкове пиво готове, його можна подавати відразу ж;
  • для наступного рецепту знадобляться трохи інші інгредієнти – коричневий цукор в кількості 1 склянки, вода – 2 ложки, по половині чайної ложки солі і яблучного оцту, жирні вершки в кількості 3/4 склянки, масло вершкове – 6 ст. ложечок, крем-сода або кореневе пиво по 350 грам 4 пляшки.

    Змішати в каструльці воду і коричневий цукор, на невеликому вогні довести до кипіння, після чого додати олію, оцет, трохи вершків і сіль. Дати отриманої рідини добре охолонути, влити ром і ретельно перемішати. Потім змішати трохи коричневого цукру і половину склянки вершків, всю масу збити до густого стану. Склад в каструльці розділити на 4 частини, додати до них по 1/4 склянки кореневого пива або крем-соди і знову добре перемішати. Поверх напою можна викласти порцію вершків.

  • Розглянемо традиційний рецепт приготування вершкового пива. Для цього візьмемо півлітра елю, 2 жовтки, 60 грам цукру, 15 грам вершкового масла і по щіпці меленої гвоздики, сухого імбиру і мускатного горіха. У каструлі перемішати ель, мускатний горіх, гвоздику і імбир, поставити на вогонь і трохи розігріти. Цукор і жовтки збити і влити в каструлю. Необхідно постійно заважати і нагрівати рідина, поки вона не почне гуснути. Після чого вбити масло, спінити і розлити по чашках.

    Є ще багато рецептів вершкового напою, наприклад, такий, у якому є пиво і сметана. Для цього потрібно буде придбати пляшку світлого пива, але від нього нам знадобиться тільки 3/4 частини. Густа сметана в кількості однієї склянки, менше половини склянки цукру, 2 або 3 сирих жовтки, 200 грам сиру, вершкове масло і шматочок хліба. Налити пиво в каструлю, розігріти і додати сметану. Тим часом збити жовтки і цукор, влити в каструлю. Цей напій можна вживати як гарячого супу, розклавши сир по тарілках і додасть вполученную масу в гарячому вигляді. Шматочки хліба підсмажити на маслі і подавати разом з блюдом, так буде смак відчуватися більш тонко. Пиво зі сметаною рецепт є і в інших варіантах, їх можна подивитися на різних кулінарних сайтах.