Смачні вегетаріанські страви, а серед них і супи, представлені всіма
національними кухнями світу.

І даремно багато хто воліє готувати супи на насичених м’ясних бульйонах. Адже, насправді, запах вареного м’яса завжди заглушає природний і вишуканий аромат овочів. І на питання, чи може бути смачним суп вегетаріанський, краще не відповідати, а просто приготувати перша страва без м’яса і пригостити цікавиться.

Щоб приготувати смачний суп без м’яса, необхідно знати наступне:

1. Якщо овочі покласти в гарячу воду, суп вегетаріанський буде більш наваристим і ароматним.

2. Збагачують смак першої овочевого блюда коренеплоди, тому крім моркви і цибулі, додайте корінь петрушки, селера, пастернак, ріпу.

3. Добре заправляти вегетаріанські супи перетертим часником з горіхами, просушивши їх попередньо в духовці або на сковорідці.

4. Додавайте в супи з овочів бобові. Це може бути сочевиця, квасоля і горох, кожен з них володіє своїм смаком, тому додасть супу свій смаковий відтінок.

5. Запашними виходять вегетаріанські супи з грибами, особливо з сушеними білими.

6. Спеції є доречною добавкою до овочевого супу, але не варто ними захоплюватися, адже овочі самі по собі ароматні. Не додавайте більше двох різновидів приправ в блюдо.

7. Не забувайте про свіжої зелені. Її необхідно додавати в суп за п’ять хвилин до закінчення готування. Можна поставити тарілку з посіченою зеленню на стіл, щоб кожен додав її в порцію за смаком.

Ось такі сім правил, які допоможуть приготувати вегетаріанські супи з неповторно вишуканим смаком. Подавати на стіл їх рекомендується зі сметаною або вершками. Крім цього, слід ще пам’ятати, що, не можна готувати супи запас, так овочі в них “дубеют” і блюдо втрачає смак. Смачними є тільки свіжі вегетаріанські супи.

Існує три способи приготування супів:

  • Поки вариться картопля та інші овочі, окремо на сковорідці готується зажарка зі спеціями, згідно з рецептом, потім вона додається до вареним овочам. Для засмажкою використовується виключно рослинна олія.
  • У казанку підсмажується на рослинному маслі овочі і спеції, а потім заливаються кип’ятком і варяться до готовності.
  • Спочатку беруться овочі з більш тривалим часом варіння, а потім додаються ті, які готуються швидше, і останніми кладуться спеції, обсмажені в олії. Такі супи виходять найбільш наваристими.
  • Популярні сьогодні супи-пюре, їх готують з овочів, які швидко розварюються, з дотримання всіх перерахованих правил і порад, а для отримання однорідної консистенції збивають блендером. У такі супи рекомендується додавати невелику кількість молока і зелень.

    Також, крім варених, існують супи холодного приготування – це різні окрошки. Готувати їх просто: необхідно нарізати сирі овочі (помідори, огірки), варені овочі (картопля, морква), додати приготовані бобові, спеції і залити заздалегідь приготованим холодним овочевим відваром. Найчастіше в цьому випадку використовують саме його. За бажанням його можна замінити кефіром, розведеним з кип’яченою водою або томатним соком. Такі смачні вегетаріанські страви, звані окрошки, мають безліч варіантів приготування і особливо популярні в літню спеку.

    Що стосується корисності, то овочеві супи в цій якості проявляють себе на “відмінно”, вони сприяють поліпшенню травлення, очищенню організму від шкідливих речовин і є дієтичними. Тому, овочеві супи є частим компонентом дієт для схуднення. Але крім цього, бажано включати овочеві супи в раціон харчування хоча б кілька разів на тиждень людям, які піклуються про своє здоров’я і ведуть соответсвующий спосіб життя.