Серед страв з м’яса приготованих будинку без особливих зусиль, найбільш смачними та простими є страви зі свинини. У кожного є свій улюблений рецепт приготування свинини й не один. Адже за допомогою фантазії, їй можна надати особливий смак за рахунок соусу або маринаду, а також різних спецій і приправ. Таке м’ясо можна смажити практично без масла, так як жир, що міститься в ньому, добре розтоплюється. Для запікання або смаження найбільш оптимальним вибором є м’ясо з лопатки, грудинки, окіст і корейка. Простий, швидкий і дуже смачний рецепт страви з свинини – маринування її в соєвому соусі, з наступним запіканням у фользі. Найголовніша умова для приготування свинини – добре її протушкувати, запекти або прожарити, так як вона не терпить напівготовності.

Вдома ми в основному використовуємо прості рецепти зі свинини, які займають мінімум часу. Але якщо очікуються гості або просто хочеться побалувати своїх домашніх чимось незвичайним можна вибрати і більш складний рецепт.

Шийка запечена по-фінськи

Цей рецепт приготування свинини, тільки здається складним, насправді, для його приготування не потрібно особливих знань, а результат перевершить всі ваші очікування.
Нам знадобиться 1 , 5 – 2кг шийки, 2 червоних цибулини, 2 столові ложки меду, 1 ложка ягід (брусниця або журавлина), мелений чорний перець, оливкова олія і сіль.
Свинячу шийку необхідно обмити, витерти паперовим рушником і нарізати не дуже товстими шматками до 1,5 см, не дорізаючи до кінця близько 2 см. М’ясо треба посипати сіллю і перцем. Ягоди розминають, заважають з медом, і суміш рівномірно розподіляють на всі скибочки. Почистіть цибулю, поріжте його тоненькими кільцями, і обкладете їм м’ясо. Після цього м’ясо туго обв’язують тугий ниткою, змащують маслом, викладають у форму для запікання, накривають його листом фольги і запікають у духовці близько години при температурі 200 градусів. Після цього фольгу знімають, і запікають ще близько півгодини, але при меншій температурі, близько 190 градусів, до тих пір, поки поверхня не зарум’яниться. Готову страву дістають, розрізають на порції і зверху поливають соусом.

Свинячий рулет з прянощами і сиром

Незвичайний рецепт приготування свинини, який ідеально підійде до святкового столу.
Для приготування необхідно: 1 кг свинячої вирізки, 3 пучка зелені (петрушка, базилік, чебрець ), червоний болгарський перець, жменька фісташок (очищених), 2 зубчики часнику, гілочка розмарину, 150 г тертого сиру, 50 г в’ялених томатів (можна консервованих), 2 столові ложки зернистої гірчиці. А також мед, перець, сіль, оливкова олія і пляшку світлого пива.
Свинину миють, витирають паперовим рушником, розрізають пластом, накривають харчовою плівкою і дуже ретельно відбивають. Потім його солять, перчать, посипають сиром. Болгарська червоний перець нарізають невеликими кубиками, подрібнюють фісташки, чебрець, часник, базилік та томати. Масу викладають зверху сиру, після чого згортають у рулет і залишають у такому вигляді приблизно на 5 хвилин. Рулет перетягують тугий ниткою і викладають у форму. Для соусу, в одному посуді змішати гірчицю, мед, пиво, перець горошком і листочки розмарину, після чого змастити вийшов рулет. Запікають духовці 1,5 – 2 години при температурі 200 градусів, періодично поливаючи його соусом, щоб він не вийшов сухим.

Медальйони зі свинини з часниковим соусом

Простий і дуже смачний рецепт приготування свинини, який може освоїти навіть починаюча господиня.

Береться 700 г свинячих медальйонів, 40 грам вершкового масла, оливкове масло, 250 г молока, головка часнику, мелений чорний перець, сіль, оливкова олія. Спочатку потрібно приготувати соус: у сотейнику на малому вогні проварюємо часник в молоці, поки він не розм’якшиться (приблизно 30 хв). Суміш приправляємо сіллю і перцем, збиваємо блендером і ненадовго залишаємо. Оливкова олія розігрівають в сковороді, яку сильно розжарюють, і обсмажують медальйони до золотистої скоринки з обох сторін. М’ясо викладають на блюдо, а в цій же сковороді підігріваємо соус, додавши вершкове масло. Медальйони поливаються соусом і подають до столу.

Свиняча рулька

До рульки багато господині ставляться зі зневагою, а даремно – це дуже смачно і може подаватися як в гарячому, так і холодному вигляді.

Нам знадобиться: 1 – 1,5 рульки, гірчиця, 4 зубчики часнику, 4 – 5 лаврових листів, пляшка пива, пару ложок меду, оливкова олія, чорний мелений перець, крупна морська сіль.
Часник розштовхують разом з сіллю, перцем, часником і лавровими листами, туди ж додають мед, соєвий соус, оливкова олія і гірчицю. На рулька роблять кілька насічок, наповнюють їх маринадом, а також обмазують їм саму поверхню рульки. Після викладають у форму, попередньо виливши на дно пляшку пива, і запікають 1,5 години при температурі 200 градусів, а потім зменшують температуру до 180 і випікають ще півгодини до готовності.