Ні одне блюдо не дає такої багатої можливості для творчого самовираження і польоту фантазії, як салат. Тільки з найдоступніших і звичних продуктів можна створити сотні (якщо не тисячі!) Варіантів салату. Самий буденний домашній салатик з помідорів з огірками раптом заграє новими смаковими фарбами, якщо до нього додати яблучко, або сливу, або грушу. Ось вам уже три нових салату! Інша можливість для виявлення кулінарного таланту – способи заправки салатів. Однакові за складом страви будуть змінювати свій смак залежно від того, чим ми їх заправимо: майонезом (який, до речі, теж буває різним), рослинним маслом (соняшниковою, гірчичним, оливковою, кукурудзяною і.т.д.), соусом, лимонним або апельсиновим соком – і ще багато – багато варіантів і нюансів можна отримати тільки від способу заправки. Не менш важливий і зовнішній вигляд приготованого блюда, і салати – це найширший вибір можливостей для додання оригінального та естетичного вигляду продукту.

Популярний салат «Ромашка» також має не один варіант. Об’єднує їх, мабуть, одне тільки зовнішнє оформлення, що нагадує відомий і улюблений багатьма польова квітка. Ось деякі з варіацій салату.

Салат «Ромашка», рецепт з печерицями . Для цього смачного і корисного страви потрібні наступні продукти: три середніх головки ріпчастої цибулі, шість зварених круто яєць, баночка консервованих шматочків ананаса, сто п’ятдесят грамів твердого сиру, триста грамів печериць, пучок зелені і майонез. Гриби перед приготуванням салату треба підсмажити. Отже, починаємо сполучати продукти. У овальне блюдо викладаємо перший шар – смажені шампіньйони, другий шар – дрібно порубані яйця (два яйця треба залишити для прикраси), третій шар – ананаси, четвертий – нарізану цибулю (краще приготований в маринаді: по одній частині оцту столового та води розвести з цукром ), п’ятий шар – тертий сир. Кожен шар промащується майонезом. На верхньому шарі з розрізаних пелюстками яєчних білків і жовтків формуємо квітку ромашку, роль стеблинки і листочків виконає зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля). Все, салат «Ромашка» з печерицями готовий. А тепер варіант другий.

Салат «Ромашка» з чіпсами . Якщо звичайні овочеві нарізки прийнято вважати закусками, то даний салат «Ромашка» може бути самостійним, цілком ситним блюдом, так як в його склад входить м’ясо курки. В цей варіант входять продукти: триста грамів м’яса вареної курки, баночка (400г) консервованої кукурудзи, гриби мариновані (можна печериці) – двісті грамів, дві морквини, одна цибулина, чіпси, три варених яйця, зелень, олія оливкова, майонез. Попередньо слід обсмажити на маслі шматочки курячого філе, зварити яйця і моркву, потримати цибулю в окропі хвилин п’ять. Готуємо. Як і в попередньому рецепті, шарами викладаємо і Промазуємо майонезом послідовно м’ясо, яєчні білки, гриби, цибуля, терту моркву, жовтки, кукурудзу. Верхній шар залишається жовтим, без покриття майонезом. Салат ставимо на деякий час в холодильник, щоб він просочився і зміцнився в своїй формі. Потім – останній штрих. Оформляємо картопляними чіпсами краю салату у вигляді пелюсток. Салат «Ромашка» можна подавати на стіл.

І ще одна “Ромашка”, можна сказати, дієтична, так як в неї входить риба, рис, листя салату, морквина. Для цього салату треба

згасити горбушу з цибулею і морквою, після доведення до готовності остудити і вибрати кістки; зварити рис: зварену моркву натерти на тертці; свіжий огірок дрібно порізати, порвати на шматочки листя салату. З’єднуємо продукти шарами: листя салату, рис, риба, морква і обсмажену цибулю, огірки. Шари також покриваються тонким шаром майонезу. Зверху салат прикрашаємо квіточками, зробленими з білків і жовтків яєць.

Ось тільки три варіації на тему «Ромашки». Як ви розумієте, це зовсім не межа. Творіть і пробуйте самі, з’єднуйте інгредієнти – і ви відкриєте новий, ексклюзивний рецепт салату з поетичним ім’ям польового квітки.