ягідних символом літа є велика садова полуниця, яку називають також “вікторія”. Вона відрізняється не тільки неповторним ароматом і смаком, але також і красою створених з неї заготовок. Розглянемо більш детально, що приготувати з полуниці цього сорту.

Варення з “вікторії” на зиму

потрібно кілограм ягід і стільки ж цукру. Зібрану стиглу полуницю потрібно швидко промити під невеликим струменем прохолодної води в друшляку. Найголовніше, не дати ягодам сильно розмокнути. Далі відокремлюємо від них чашолистки і відсортовувати плоди таким чином, щоб пішли на варення тільки зрілі і щільні ягоди, які не мають жодних ушкоджень. Потім акуратно поміщаємо їх у велику ємність, пересипаючи кожен шар цукром. Потрібно на даному етапі використовувати половину від його загальної кількості. Посуд закрити серветкою з натуральної тканини і поставити на 7:00 в прохолодне місце, щоб ягоди пустили сік. Далі зливаємо його в окрему каструлю, додаємо цукор і нагріваємо до його повного розчинення.

Коли рідина закипить, потрібно помістити в неї плоди і все перемішати. Далі зменшуємо жар і готуємо варення з “вікторії” до загустіння. Обов’язково потрібно буде постійно знімати піну. Рекомендується додати лимонної кислоти в киплячу рідину, потім перемішати. Після того як плоди стануть абсолютно м’якими, а сироп – тягучим і рожевим, варення потрібно перекласти в стерилізовані ємності. Їх запечатати як зазвичай.

Густе варення з “вікторії”

Таке варення вийде, якщо готувати трохи інакше, ніж в попередньому рецепті. Для його приготування потрібно дотримати ті ж самі етапи, які були описані вище. Але тільки після закипання тазик зняти з вогню для того, щоб дати варенню охолонути. Далі довести до готовності вже вдруге. Приготоване таким чином страва виходить густим, тягучим і дуже смачним.

Зберігатися закриті банки можуть при кімнатній температурі протягом тривалого часу.

Варення-п’ятихвилинка з “вікторії”

Щоб його приготувати, потрібно обов’язково дотримуватися конкретну пропорцію цукру і полуниці. Оптимальним співвідношенням буде 1,5:1 відповідно.

Щоб приготувати п’ятихвилинку, не потрібно вибирати дуже великі плоди. Краще використовувати невеликі ягідки. Промиваємо їх і викладаємо на серветку разом з плодоніжкою, щоб просохли. Тільки після цього можна буде видалити чашолистки.

Засипаємо цукор у каструлю. Можна, звичайно, взяти інгредієнти в співвідношенні 1:1. Але якщо використовувати більшу кількість піску, то варення з “вікторії” вийде натурального кольору і з справжнім полуничним ароматом.

Тепер додаємо в ємність склянку води, робимо великий вогонь і чекаємо, щоб рідина закипіла. Обов’язково потрібно постійно знімати пінку. Після того як сироп закипить, але вже без піни, всипати в нього плоди. Вогонь збавляти не можна. Перемішуємо варення з “вікторії” за допомогою дерев’яної ложки. Воно повинно проваритися протягом п’яти хвилин.

Рекомендації по приготуванню варення-п’ятихвилинки:

  • Готувати потрібно в глибокому посуді, тому що пінка постійно підніматиметься. А ось вогонь збавляти не можна.
  • Потрібно обов’язково всипати в варення щіпку лимонної кислоти, щоб воно не вийшло нудотним і не втратило своєї забарвлення.
  • Після п’яти хвилин, вогонь вимкнути, а варенню дати охолонути.
  • На кришку каструлі (з внутрішньої сторони) потрібно прикріпити рушник. Після того як вогонь буде виключений, рушник зможе увібрати в себе вологу, а ягоди просочаться сиропом.
  • Варення з “вікторії” (п’ятихвилинка) забезпечить усіма вітамінами і мікроелементами, які містилися в плодах. Малий час варіння зможе зберегти його від закисання, але збереже всі корисні властивості ягід.

    Смачного!