Кульбаба звичайний – це, мабуть, самий звичний і поширений польова квітка в Росії. Виростає він практично всюди, крім, хіба що, самих північних широт, а завдяки своїй невибагливості і життєстійкості, почуває він себе однаково пречудово і на лісовій галявині, і на міській клумбі. А вже скільки сил і часу витрачають дачники на боротьбу з цим «злісним» загарбником грядок і клумб, та тільки без особливого успіху. Але те, що ми давно звикли вважати «бур’яном», насправді – невичерпне джерело природних вітамінів, мінералів (наприклад, кальцію), мікроелементів, флавоноїдів і ефірних масел. У кулінарії і в гомеопатії використовується вся рослина – від коренів до квіток. Зі свіжої зелені готують чудові салати, щі, окрошки. Корінь кульбаби здавна використовується в медицині як ліки від багатьох і багатьох недуг.

Салат із свіжих листків кульбаби, безсумнівно, дуже корисний, але справжній делікатес, яким може пригостити нас цей сонячний квітка – це одуванчіковий мед. Готують його з розпустилися жовтих головок, зазвичай в травні, коли кульбаба цвіте найбільш активно. По виду і за смаком він дійсно нагадує справжнісінький бджолиний мед – такий же томно-тягучий, солодкий, золотистого кольору, з яскравим квітковим ароматом. Але не тільки кулінарними якостями славиться варення з кульбаб. Користь цього смачного продукту давно оцінена по достоїнству дієтологами і гомеопатами. Його використовують в якості додаткового лікувального і профілактірует засоби при багатьох захворюваннях ШКТ – жовчнокам’яної хвороби, холециститі, гепатиті; а так само при нирковокам’яній і сечокам’яній хворобах; для нормалізації роботи щитовидної залози. Незамінний одуванчіковий мед при простудних захворюваннях – адже за своїми властивостями він дуже близький до натурального меду.

А ще варення з кульбаби – це справжнє приворотне зілля! Правда, за повір’ям, для нього підійдуть не перші-ліпші на дорозі квіти, а спеціально зібрані в останній четвер травня, кількістю кратним тринадцяти (чортова дюжина). Досить пригостити медом, звареним з них, свою «зазноба», щоб навіки «присушити» її любов.

А приготувати «варення любові» не так вже складно і під силу навіть недосвідченим в кулінарних справах Господарочка. Але для початку потрібно знайти тихе і чисте місце для збору кульбаб, як можна далі від міста, авто-та залізничних доріг. Це дуже важлива умова – щоб зібрану сировину було максимально чистим, так як мити головки квітів перед готуванням вкрай небажано, адже тоді велика частина корисної пилку і нектару просто змиється.
Краще всього проводити збір вранці, в сонячний день, адже в похмуру і дощову погоду кульбаба не розкриває свої квітки повністю.

Готувати варення з кульбаб бажано відразу після збору, щоб головки не встигли подвялі і розгубити частину корисних властивостей. Зібрані квітки необхідно ретельно перебрати, очисть від смітинок і комах, обрізати зелене квітколоже і стебло.

Найшвидший і простий рецепт варення

400-450 зібраних головок кульбаби, залити 400-450 мл води і поставити на вогонь. Після того як варення закипить, вогонь зменшити і, помішуючи, варити його ще близько п’яти хвилин. Після цього каструльку зняти з вогню і отриманий відвар гарненько процідити. У приготовлений таким чином «одуванчіковий сік» всипати чотири склянки цукру і знову закип’ятити. Варити, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, десять хвилин. Все, мед готовий! Залишилося остудити його і перелити в баночки. Зберігати готове варення з кульбаб бажано в холодильнику.

Класичний рецепт

Зібрані квіткові головки (400-450 штук) поміщають в каструльку, заливають літром води, додають сік одного лимона (або чайну ложку лимонної кислоти), за бажанням можна додати кілька вишневих листочків для аромату. Доводять до кипіння і варять ще протягом двадцяти хвилин. Після знімають з вогню і залишають на добу настоюватися. Після закінчення цього часу відвар проціджують від пелюсток, додають до нього 800 г цукру і знову варять, помішуючи, від півгодини до години – залежно від того, який густоти мед бажано отримати. Вийшло варення розливають по банках.

Варення з пелюстками

Дуже смачний рецепт, щоправда, для його приготування доведеться повозитися, але зате в результаті варення буде мати більш насичений смак та аромат. Для його приготування знадобиться зібрати 400-450 шт. квіток. Перш за все, всі головки кульбаби треба «випатрати», тобто очистити від квітконіжок, залишивши одні пелюстки. Перебрані квіти скласти в емальовану каструльку, залити літром холодної води, поставити на вогонь і варити на маленькому вогні близько півгодини. Після закінчення цього часу варення зняти з плити, закрити кришкою і залишити ще на шість-вісім годин. Потім у каструльку всипати один кілограм цукру і поставити на вогонь, помішуючи, до повного розчинення піску. Для додання десерту більш м’якого смаку, можна додати сік лимона або чайну ложку лимонної кислоти, після чого варити варення ще півгодини.

Варення з кульбаб можна вживати і як самостійний десерт, також воно стане чудовою добавкою до млинців, оладки , сиру або начинкою і просоченням коржів при випічці будь-яких кондитерських виробів.