Страви з кульбаб різноманітні, корисні і смачні. Це перші вітамінні салати, різні наливки і настоянки, корисні ліки, одержувані із соку листя і коріння, і навіть вино, що володіє цілющими властивостями. Але найпопулярніше з блюд – варення з кульбаб, рецепт його приготування буде описаний в цій статті.

Користь для наших організмів від такого варення досить велика. Воно позитивно впливає на клітини печінки, зцілює деякі захворювання сечовивідних шляхів. У ньому містяться антиоксиданти, які виводять токсини і шлаки з організму.

Варення з кульбаб, рецепт якого передається з вуст у вуста, дозволяє боротися із зайвою вагою, воно допомагає нормалізувати артеріальний тиск, корисно для людей, які хворіють на цукровий діабет, жовтяницею, анемією, а також служить профілактичним засобом проти раку.

Як зварити варення з кульбаб, що не має протипоказань і не надає побічних впливів?

Кульбаби потрібно збирати в сонячний день, коли всі квітки розкриті. Особливу цінність мають квіти, зібрані далеко від «благ цивілізації».
Варення з кульбаб. Рецепт перший

Нам необхідно:
400 квіток кульбаби,
7 склянок цукрового піску,
2 склянки води.
Квіточки треба промити, залити водою і поставити на вогонь. Потримати на вогні не більше 2 хвилин після закипання. Потім потрібно відкинути їх на друшляк, застелений марлею, і віджати. В отриманий відвар всипаємо цукровий пісок і ставимо на вогонь. Даємо закипіти і варимо 7-10 хвилин. Розіллємо готове варення по банкам і закриємо кришками.
Варення з кульбаб. Рецепт другої
Нам необхідно:
400 квіток кульбаби,
0,5 літра води,
лимон,
кіло цукрового піску.
Квітки потрібно попередньо вимочити в холодній воді, віджати, залити водою і прокип’ятити 15 хвилин. Перед закінченням варіння додамо лимон, нарізаний на скибочки разом з цедрою. Відвар треба зняти з вогню і добу настояти. Потім процідіть, відіжміть, додамо цукор і станемо уварити в кілька прийомів до в’язкості меду.
Як зварити варення з кульбаб? Рецепт третій
Нам необхідно:
наповнити 3-х літрову банку квітками кульбаб,
2,5 кілограма цукрового піску,
2 лимона,
2 л води.


Квітки промиємо, переберемо, складемо в каструлю і заллємо окропом. Накриємо каструлю кришкою і залишимо на добу. Процідити, додати лимони, нарізані на кубики, цукровий пісок і поставимо на вогонь. Варити будемо, постійно помішуючи, на невеликому вогні.
Рецепт четвертий
Нам необхідно:
500 квіток,
2 лимона,
10 вишневих листочків,
1,5 літра води,
1,5 кілограма цукрового піску.
Квіточки треба швидко промити холодною водою, обсушити, додати натерті разом з цедрою лимони і листя з вишні. Заллємо водою і поставимо варитися на 10 хвилин. Знімемо з вогню, дамо добу, щоб настоятися. Процідимо настій в друшляку через марлю, додамо цукор і будемо варити до готовності.
Рецепт п’ятий
Нам необхідно:
400 кульбаб, літр води і кілограм цукрового піску.
Головки кульбаб треба перебрати, не промиваючи, покласти в каструлю і залити водою. Накриємо каструлю кришкою і дамо настою охолонути. Процідимо, усипаємо цукор і будемо варити 20 хвилин, знімаючи білу піну.
Аналогічні страви з кульбаб можна варити без лимона, використовуючи лимонну кислоту.
Для такого рецепту необхідно:
300 квіток,
кілограм цукрового піску,
0,5 літра води ,
½ ч. ложки, лім. кислоти.
Зваримо сироп і опустимо в нього квіти, очищені від зелені, перемішаємо і дамо закипіти. Час варіння – 20 хвилин. За кілька хвилин до закінчення варіння додамо лимонну кислоту і знімемо з вогню. Залишимо на добу. Тільки після цього відіжміть масу і знову поставимо варити на 20 хвилин. За консистенцією варення має стати густим і тягучим.

Таке варення можна варити з апельсинами або з пектином. Нерідко його називають квітковим медом. Смачного й корисного вам меду!