Кавун і гарбуз відносяться до сімейства гарбузових рослин. У їжу вживають їх плоди, які, незважаючи на величезні розміри і масу (у порівнянні з малиною, чорницею і так далі), правильніше називати ягодами. Для десерту у вигляді варення використовують не тільки садові або лісові ягоди. В якості сировини застосовуються морква, кабачки. Також заготовляють на зиму гарбузове варення або цукати. Можна для цього використовувати і кавунові кірки. При цьому виходить не тільки смачний, але і дуже корисний десерт.

Перед тим як почати готувати варення з кавунових кірок, з них соскабливают зелену зовнішню частину шкірки. Самі кірки розрізають на прямокутні шматочки (з розміром сторін від 2 до 3 см і товщиною трохи більше 1,5 см) і обов’язково бланшують від 3 до 8 хвилин у киплячій воді з лимонною кислотою (тривалість залежить від стиглості обраного плоду). І тільки після охолодження сировини варять.

Щоб рідина краще випаровувалася, посуд має бути широкою, але не дуже глибокою. Всі слід починати з приготування сиропу. Для цього в підготовлений таз або каструлю висипають цукор і виливають воду, нагрівають суміш (до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться) на середньому вогні. Готовність варення перевіряють по в’язкості сиропу: його капають на охолоджену в морозильнику порцелянову тарілку і нахиляють. Якщо крапля зберігає форму, то варення вважається готовим.

Рецепт 1

Щоб приготувати варення з кавунових кірок найчастіше використовують толстокорие сорти кавунів. Необхідні продукти:

  • 1 кг кірок кавунових (очищених і нарізаних на шматочки однакового розміру);
  • 6 склянок (тонких) цукру;
  • 3 склянки (тонких) води;
  • ваніль;
  • лимонна кислота.
  • Спочатку варять сироп з цукру і води. Охолоджені після бланшировки шматочки кірок перед варінням заливають сиропом і відставляють. Варять варення з кавунових кірок в три прийоми, між якими його витримують годин 8. Перед кожною новою варінням додають цукровий сироп. Перед останньою процедурою кладуть у варення ваніль і кристали кислоти лимонної. Розфасовують кавунове варення у підготовлені банки і прибирають в холодильник.

    Рецепт 2

    Зазвичай варення з кавунових кірок варять з не зовсім дозрілих ягід. Потрібні наступні продукти:

  • 1 кг кірок кавунових (тільки біла м’якоть, нарізана на шматочки приблизно однакової величини);
  • 8 склянок (тонких) цукру;
  • 3 склянки (тонких) води;
  • кислота лимонна.
  • Готують сироп і опускають в нього кавунові кірки, попередньо бланширують в киплячій воді. Варять до тих пір, поки всі шматочки стануть прозорими. У самому кінці варіння додають кристали лимонної кислоти. Знімають з вогню, накривають посуд з варенням марлею і дають йому охолонути. Розливають варення з кавунових кірок, прагнучи рівномірно розподілити сироп і шматочки кавуна в підготовлені (промиті з миючим засобом і просушені) банки. Зберігають у холодильнику.

    Рецепт 3

    Тут описаний рецепт, по якому виходять відмінні цукати з кавунових кірок або гарбуза. Цей смачний десерт особливо корисний дітям, які його дуже люблять. Спочатку готують всі інгредієнти.

    Для содового розчину:

  • 5 склянок води;
  • 7 г (трохи більше ½ ложки) чайної питної соди.

    Для цукатів:

  • 1 кг однакових за розміром (товщиною трохи менше 2 см і довжиною до 3 см) шматочків кавунових кірок;
  • 1 склянка (тонкий) цукру;
  • 1 склянка (тонкий) будь-якого ягідного соку;
  • 1 склянка (тонкий) води;
  • цукрова пудра.
  • Кавунові скоринки заливають розчином питної соди і залишають на 6 годин. Після чого в друшляку промивають вимочені шматочки кавуна холодною водою. Спочатку займаються приготуванням сиропу. Для цього цукор заливають ягідним соком і водою, доводять до кипіння. Як тільки цукор розчиниться, в сироп викладають підготовлені шматочки кавунових кірок, витримують хвилин 5, прибирають з вогню і наполягають годин 8. Повторюють цю маніпуляцію (нагрів і настоювання) тричі. Після цього перекладають у друшляк, дають повністю стекти сиропу. Шматочки кавуна обвалюють у цукровій пудрі і підсушують. Зберігають цукати з кавунових кірок в керамічному посуді в сухому приміщенні.