Природа подарувала людині величезну кількість смачних і корисних плодів. Здавна люди використовують їх в їжу, насолоджуючись приємним смаком і ніжним ароматом. Однак далеко не всі «природні смакоту» знайомі широкому колу споживачів. Одна з таких ягід – ірга.

Зазвичай вона виростає в парках і садах, а культивується в основному як декоративна рослина. Можна зустріти її і в лісах, однак до дикоростучим чагарниках іргу не відносять.

Вважається, що свою назву чагарник, який також називають амеланхіером, отримав від провансальського слова, яке вказує на медовий смак ягід – amelanche. Зрілі плоди ірги дійсно відрізняються приємним, оригінальним, медовим смаком, і в дозрілому вигляді мають темно-пурпурний, що доходить до чорного колір із сизуватим нальотом.

Плодоносить чагарник в липні-початку серпня, і саме цей час є найбільш відповідним, щоб зробити заготовки з ірги.

Господині, які вирощують на садових ділянках цей чагарник, кажуть, що всі страви з ягоди виходять на рідкість смачними, але при цьому мають оригінальний смак. Найбільш поширені варення з ірги, джеми та повидла, желе, а також компоти і соки. Існують і рецепти нестандартних страв і напоїв з цієї ягоди, наприклад, квасу.

Ірга, будучи ніжною ягодою з незвичайним смаком, дозволяє робити варення з неї надзвичайно смачним. При цьому вона є однією з найбільш ранніх представниць ягідних культур на городах.

Варення з ірги має досить просту рецептуру, яка чимось схожа на аналогічний рецепт з полуниці. Щоб приготувати його, треба узяти вісімсот грамів цукру з розрахунку на один кілограм ягоди. Самі плоди потрібно перебрати, відсіваючи зниклі, очистити від плодоніжок і акуратно помити, намагаючись не пошкодити шкірку, після чого воді дати стекти. У той же час цукор потрібно змішати з половиною склянки води (сто мілілітрів) і варити на повільному вогні до такої міри, щоб він розчинився у воді повністю. За смаком в сироп також додають лимонну кислоту.

Ягоди ірги опускаються в киплячий сироп, після чого варяться протягом приблизно трьох хвилин. Потім вогонь потрібно вимкнути, а блюду дати охолонути. Після цього подібну процедуру (довести до кипіння, варити три хвилини, дати охолонути) потрібно повторити ще два рази.

В останній раз кипляче варення з ірги необхідно розлити по стерилізованим заздалегідь баночках і закатати. Або ж, якщо ви готуєте цей десерт для того, щоб відразу подати на стіл, укласти в необхідну посуд без консервації.

Зберігаються баночки зі смачним стравою при кімнатній температурі.

Досвідчені господині говорять , що співвідношення цукру і ягід можна досить вільно змінювати. Якщо готувати варення з ірги за наведеним рецептом, воно буде трохи кислим, а якщо ви хочете, щоб воно вийшло солодким, цукру варто взяти більше кілограма на кіло ягід.

Багато також радять робити комбіновані варіанти джемів і варення, наприклад, змішувати іргу зі смородиною (як чорною, так і червоної). Найбільш смачні ласощі виходить, якщо брати два кілограми ірги, один кілограм смородини і два кіло цукру.

Ірга, варення з якої виходить дійсно ніжним і смачним, не займає важливе місце на столах. Будучи корисною і приємною на смак ягодою, вона так і не стала особливо популярною. І це, безсумнівно, абсолютно незаслужено. Господині, які одного разу приготують варення з ірги, джеми, повидла та інші страви, і навіть ті, які просто включать плоди в свій раціон у свіжому вигляді, навряд чи зможуть відмовитися від них надалі.

А варення з цієї ягоди, крім усього іншого, чудово допомагає при лікуванні ангіни, застуди та інших захворювань. І звичайно ж, відмінно зміцнює імунітет, що особливо важливо в холодну пору року.