З хімії відомо, що залізо буває тривалентним і двовалентних елементом. Так от у продуктах харчування залізо зустрічається тривалентне, а при всмоктуванні в організмі людини переходить в двовалентну форму. З їжею людина отримує багато заліза, а засвоюється тільки 8%, які надходять в кров. Для того щоб відбувалося засвоєння заліза необхідна присутність вітамінів С і В12, певна кислотність шлункового соку. Так, при захворюваннях шлунка, супроводжуючих зниженою кислотністю, залізо не засвоюється організмом людини. Надлишок кальцію в продуктах, цукру, вуглеводної і жирної їжі порушує нормальний процес всмоктування заліза та призводить до його дефіциту.

Мало знати в яких продуктах міститься залізо, треба ще враховувати його засвоюваність і звички людини. Якщо люди багато вживають солодощів, морозива, рафінованих продуктів, копченостей і консервів, то, скільки б багато вони не їли продуктів з високим вмістом заліза, воно дуже важко і погано буде засвоюватися. При різкому схудненні, коли використовуються модні дієти, теж розвивається дефіцит заліза в організмі через відсутність продуктів, що містять залізо, в раціоні людини.

Цікаво знати, в яких продуктах міститься залізо у своєму максимальній кількості? Так от, найбільш багате джерело заліза є патока – побічний продукт при виробництві цукру. Багато заліза знаходиться в м’ясі кролика й індички, набагато менше його міститься в телятині, ще менше його виявляють у м’ясі яловичини і в печінці. До того ж з м’ясних продуктів залізо засвоюється набагато гірше, ніж з рослинних. Так прийом селери швидше заповнить недолік заліза в крові, ніж прийом печінки або м’яса.

Дуже корисно пити сливовий сік, вживати в їжу соняшникове і гарбузове насіння, курагу, родзинки, чорний хліб. Важливо одночасно вживати в їжу тварини (варені) продукти і рослинні, причому останніх повинно бути в три рази більше, щоб залізо прекрасно засвоювалося з прийнятою їжею. Відмінне поєднання м’яса та цибулі, в якому міститься багато вітаміну С, принесе не тільки задоволення, але й виявиться дуже корисним для здоров’я.

Знання про те, в яких продуктах міститься залізо, допоможуть у складанні раціону харчування. Крім того, треба завжди пам’ятати про сполучуваність продуктів. Наприклад, молоко, сир, сир, чай, кава ніколи не варто приймати одночасно з м’ясом і зеленню. Їх варто вживати через дві години після прийому залізовмісних продуктів харчування або за годину до їх прийому.

Важливо враховувати які продукти містять залізо, а які допомагають йому засвоюватися і вживати в їжу їх одночасно. Болгарський перець, смородина, полуниця, ківі, апельсини, лимони містять досить багато вітаміну С і сприяють всмоктуванню заліза в кишечнику.

Необхідно знати і враховувати в яких продуктах міститься залізо, але практично не здатне засвоюватися. Наприклад, шпинат – корисна зелень, яка містить багато вітамінів, багато заліза. Але через присутність оксалатів, які зв’язують залізо, шпинат не може бути джерелом заліза. Сочевиця і проростки пшениці дуже корисні, але організм людини не може всмоктувати залізо при їх вживанні з тієї ж причини.

Зате салат, капуста, щавель, петрушка, ріпка, редис, зелений горошок, огірки, помідори, буряк , гарбуз чудово заповнюють дефіцит заліза. З ягід залізо містять суниця, ожина, вишня, малина. З фруктів можна виділити яблука, груші, айву, персики, які смачні, корисні, з яких відмінно засвоюється залізо.

Всі вище перераховані продукти містять залізо, для вагітних особливо важливі. Якщо на початку вагітності, коли йде закладка мозку плода, не вистачає заліза в організмі, то може відбутися порушення в розвитку ембріона і дитина народиться неповноцінною. Потреби в залозі зростають у годуючих матерів, у спортсменів, у працівників важкої фізичної праці.