Дієтичне м’ясо, звичайно, корисно, але все ж фаворитом столу залишається свинина. Це ніжне м’ясо оптимальної жирності, яке дозволяє зробити кожну страву дивно ситним і смачним. Свинина хороша при будь-якому способі приготування: і просто смажена або тушкована, і в соусі, і в м’ясних супах і борщах. Головне – знати, як приготувати м’ясо найбільш раціональним способом, щоб зберегти всі його поживні властивості і не додати жиру до і без того жирного продукту. І потрібно пам’ятати про користь свинини – це джерело білка в першу чергу, а потім вже жирів.

Як найкраще приготувати свинину? Перш за все вибираємо рецепт, який не вимагає додаткового масла або жиру. Найкраще цій вимозі відповідають страви, приготовані в духовці або в аерогрилі. Тепер про гарнір. Найбільш раціонально готувати свинину з крупами і з овочами – вони забирають зайвий жир і роблять страву гармонійним за смаковими якостями. Не рекомендується готувати свинину з картоплею – два «важких» продукту наситять обов’язково, але залишать неприємні відчуття. Розглянемо смачні і корисні варіанти приготування свинини, такі як свинина з чорносливом в духовці.

Класичний рецепт «Свинина з чорносливом в духовці» вигладить таким чином: на 1 кілограм м’яса необхідно приготувати 250 г чорносливу без кісточок, 6 ложок майонезу, 3 ложки гірчиці (для краси – із зернами), 6 зубчиків часнику, перець, сіль . М’ясо промити і обсушити паперовим рушником. Розрізати його так, щоб вийшла «книжечка» – тобто шматочки до кінця не дорізати. Тепер готуємо дві суміші: перша – часник (на чеснокодавку), сіль, перець; друга – гірчиця плюс майонез. М’ясо спочатку Промазуємо часниковою сумішшю, потім – гірчично-майонезній. Зверху останньої викладаємо порізаний уздовж чорнослив. Все це пишність загортається у фольгу і відправляється маринуватися в духовку на 6 годин (можна на всю ніч). Запікається блюдо в добре прогрітій духовці близько години, потім ще хвилин 15-20 без фольги – для того, щоб отримати апетитну корочку. Погодьтеся, сам опис приготування вже викликає підвищена слинотеча. Що ж буде, коли перед очима виникне готовий варіант кулінарного шедевру? Свинина з чорносливом в духовці – головне блюдо на всі свята!

Якщо в рецепт додати горіхи, то свинина з чорносливом в духовці вийде зовсім по-іншому. М’ясо розрізають так, щоб вийшов великий пласт, його трохи відбивають і посипають перцем, змішаним із сіллю. Після цього викладають на м’ясо промитий чорнослив і порізані яблука, все щільно скручують в рулет і перев’язують мотузком. Готовий рулет випікають в духовці при 200 градусах хвилин 40, постійно повертаючи і поливаючи жиром, що виділяється при смаженні. Смак чудовий, а вид – просто казковий! Все, що потрібно в якості прикраси – трохи зелені, і чудное блюдо вже готово!

Свинина з яблуками в духовці готується дуже швидко. Виходить готову страву з гарніром, поживне й смачне. Склянку гречки варимо, півкіло м’яса солимо і перчимо, потім підсмажуємо на невеликій кількості олії. У цьому ж маслі підсмажуємо яблуко, порізане часточками і цибулю. У казан викладаємо продукти в такій послідовності: гречка – м’ясо-яблука з цибулею – помідори півкільцями. Запікається блюдо 15 хвилин. Готову страву прикрашаємо зеленню.

Нарешті, найбільш екзотичний варіант приготування м’яса: свинина з рисом в духовці. Що тут екзотичного? Ананас! Саме це фрукт додасть м’ясу вишуканий і неповторний смак. 300 г свинини швидко обсмажуємо в невеликій кількості олії, додаємо в жарку спеції і дрібно порізану цибулю, тушкуємо до готовності в невеликій кількості води. Відварюємо рис (120 г), змішуємо його з половиною порізаного ананаса. М’ясо викладаємо в казан, зверху – рис, потім посипаємо кардамоном і заливаємо злегка подрумяненним на сковороді ананасом і ананасовим соком. Готується блюдо при 170 градусах 10 хвилин.