Содова вода є одним з видів газованої води, готується шляхом додавання в просту воду двоокису вуглецю. Його вводять в пляшки під тиском при певних умовах, що призводить до великому вмісту в них газів, тому якщо струснути пляшку перед її відкриттям, вода все навколо оббризкав.

Газація може здійснюватися двома способами:

1. Механічний – введення в рідину діоксиду вуглецю за допомогою спеціальних апаратів (сифони, сатуратори, акратофори), попередньо рідина охолоджують і виводять повітря з неї. Таким способом готують мінеральні і фруктові води, газовані вина.

2. Хімічний спосіб – рідина газується при взаємодії з вуглекислотою або питною содою в поєднанні з кислотою. Так готують зертельскую воду, іменовану содової, хлібний квас, шампанське, сидр та інше.

Слід зазначити, що содову можна приготувати і в домашніх умовах, наситивши воду вуглекислим газом або додавши в неї соди на кінчику ножа, гашеної декількома краплями оцту. І хоча содова вода вийде не зовсім як газована вода, вона буде мати гарний смак.

У наш час створення її припускає використання різних смакових добавок і ароматизаторів. Такі напої користуються великою популярністю, оскільки в них не відчувається смак соди. А деякі з них містять натрій або консерванти.

Розглянемо, як приготувати содову будинку:

Спочатку необхідно висипати одну пачку дріжджів в теплу воду і відставити на деякий час (поки не почнуть з’являтися бульбашки ). Потім одну чашку цукру розчиняють у воді, кип’ятять і остужівают до кімнатної температури, після чого додають дріжджі, наливають в пляшку і закупорюють. Дріжджі, харчуючись цукром, будуть виробляти діоксид вуглецю, кількість якого буде рости до моменту утворення шипучого виходу соди.

Через кілька днів необхідно відкрити пляшку і випустити частина повітря, щоб вона не вибухнула під тиском. По закінченні трьох днів содова вода готова до вживання.

Багато використовують спеціальну машину для її виготовлення. У цьому випадку насамперед необхідно наповнити пляшку водою, додати соду, потім вставити її в машину і притиснути кнопкою кілька разів для введення в неї карбонад.

З такої води готують різні змішані алкогольні напої, наприклад, віскі або скотч з содовою, а також безалкогольні, які додають бадьорості і сил. Досить часто батьки змішують дітям сік із содовою (у рівних пропорціях), виходить газований напій з невеликим вмістом цукру і калорій.

Звичайна газована дещо відрізняється від содової, хоча обидва напої мають гарний смак і є шипучими. Остання, крім вуглекислого газу, містить інші добавки. Найчастіше в неї додають харчову соду і кислоту, що може принести шкоду здоров’ю людини, тоді як вода газована є простою водою, насиченою тільки одним вуглекислим газом.

Регулярно вживаючи содову, необхідно пам’ятати про те, що вона не має харчової цінності, оскільки не містить вітамінів і поживних речовин, які потрібні для організму. Входять до її складу кислота і бікарбонат натрію сприяють вимиванню кальцію з кісток (погіршується зубна емаль), а також завдають шкоди ШКТ. Також содова вода збільшує ризик розвитку ожиріння, цукрового діабету, сприяє появі і розвитку целюліту.

Таким чином, зертельская вода, або содова, будучи результатом технологічного процесу, не приносить ніякої користі здоров’ю людини. Для того щоб її приготувати, потрібно змішати такі компоненти, як вода, сіль, кислота і харчова сода в спеціальній машині. Але слід пам’ятати про те, що регулярне споживання її може призвести до порушення діяльності ендокринної системи та шлунково-кишкового тракту.