Так склалося, що в салатах рідко використовують обсмажені інгредієнти, ну хіба що цибуля час від часу пасерують. В іншому в салат попадають сирі або відварені овочі і відварне м’ясо. Тим більше інтересу викликає у людей салат зі смаженою картоплею.

Простий, але дуже оригінальний рецепт салату з картоплею наведено нижче. У його склад входитиме пара картоплин, куряча грудка (1 шт), капуста білокачанна або червонокачанна (100 г), огірок і майонез для заправки.

Насамперед потрібно поставити варитися курку. Потім відчистити і нарізати соломкою картоплю, викласти в розпечене масло і обсмажити.

Поки остигають курка і картопля, потрібно подрібнити капусту і потерти на тертці огірок. Грудку теж треба нарізати на довгі шматочки. Потім всі перемішують, солять за смаком і додають майонез.

Класичний салат зі смаженою картоплею називається «Гніздо глухаря». І, як, напевно, у будь-якого відомого салату, у цього несть кілька варіантів, які відрізняються один від одного інгредієнтами і навіть способом приготування. У першому варіанті використовується кілька картоплин, курка (250 г), 5 яєць, 1 цибулина, грам 150 сиру, бажано твердого та майонез. Курку необхідно відварити, картоплю порізати і обсмажити у великій кількості олії. Сир натерти на крупній тертці, цибулю ріжуть півкільцями. Яйця поділяють на білок і жовток. Білок, також як і сир, натирають, а жовток залишають для прикраси. Залишається додати майонез за смаком, перемішати і викласти на тарілку. А щоб салат виправдовував свою назву, в центрі роблять поглиблення і викладають туди жовтки.

Для приготування другого варіанту салату “Гніздо глухаря», крім уже зазначених інгредієнтів необхідний ще огірок. Є незначні відмінності і в приготуванні. Так, картопля для цього салату не нарізають, а труть на крупній тертці, а решту інгредієнтів ріжуться дрібніше, ніж у попередньому випадку. Відрізняється і спосіб подачі. Якщо салат, приготований за першим рецептом зручніше подавати на плоскій тарілці, то цей викладають у глибокий посуд, а зверху за допомогою залишків смаженої картоплі влаштовують подобу гнізда. Так як гніздо в підсумку виходить більш мініатюрне, то самі по собі жовтки в якості прикраси будуть виглядати непоказно. Їх розминають, змішують з майонезом і дрібно порізаною зеленню і з цієї маси формують щось на зразок пташиних яєць. В обох випадках можна використовувати відварені перепелині яйця.

Ще один дуже цікавий салат зі смаженою картоплею носить назву «Червоні перли». Цією назвою салат зобов’язаний насінню граната, які входять до його складу. Крім картоплі і граната, до складу салату входять пісна свинина, редька, морква, буряк, цибуля, майонез, спеції.

Свинину потрібно порізати соломкою і обсмажити. Точно також ріжуть і обсмажують картоплю. Овочі ріжуть соломкою або в комбайні за допомогою насадки для морквини по-корейськи. А ріпчасту цибулю нарізують дрібними кубиками. Залишається тільки очистити гранат, і вийняти зерна. Після цього всі інгредієнти поливають майонезом, посипають спеціями і перемішують.

Взагалі, салат зі смаженою картоплею цікавий, як і будь-який нестандартний рецепт. Є й інші рецепти, інгредієнти для яких обсмажують. Наприклад, салат з смаженої морквою. До складу цього салату входить морква (3 шт), стиглі апельсини (2 шт), оливкова олія, мелений білий перець, кориця і цукрова пудра (2 ст.л.).

Першим ділом, морква чистять і труть на крупній тертці. Після цього її необхідно обсмажити на оливковій олії. Потім апельсин очищають від шкірки, ділять на часточки. Їх теж потрібно очистити від оболонки, а м’якоть нарізати на невеликі шматочки. Апельсин і моркву з’єднують, додають спеції і все посипають цукровою пудрою.

Існує і дуже цікавий салат зі смаженою куркою та зеленим горошком. У складі салату є наступні інгредієнти: філе куряче (150 г), помідори черрі (150 г), листя салату, зелений горошок (150 г), білий хліб (100 г), кедровий горіх (100 г), майонез.

Для початку на сковороді без масла прожарюють кедрові горіхи. Потім хліб, нарізаний кубиками, обсмажують також на сухій сковороді. Куряче філе також нарізається на невеликі шматочки, обсмажується в маслі і остуджується. Коли всі інгредієнти готові, можна приступати до приготування салату. Готується він порційно, відразу в тарілці. Спочатку на дно укладають листя салату, порвані вручну. Зверху на салат викладають нарізані часточками помідори, а поверх них курку. Все це посипається сухариками і прожарений кедровими горіхами. Останній крок – висипати зверху зелений горошок.