Опеньки – традиційні гриби російського столу.

Вони приємні просто як закуска, в смаженому, солоному, маринованому вигляді. Дуже просто і швидко можна приготувати опеньки, підсмаживши їх на рослинній олії з цибулькою – просто прелесть, якщо ще додати трохи сметани.

У чому перевага опеньків? Збирати їх дуже легко – просто, як кажуть, косою косити можна, якщо «напали» на потрібне місце. Тому й купити опеньки можна скрізь і за прийнятною ціною. Ну, а тепер ближче до рецептами: салати з опеньків просто прекрасні, обговоримо їх докладніше.

Самий традиційний рецепт – салат «Грибна галявина з опеньками». Назву свою він отримав лише з тієї причини, що грибочки викладаються останнім шаром і дуже привабливо виглядають. Але, в принципі, це назва може отримати будь-який салат, що містить гриби в якості основної складової. Класичний рецепт листкового салату виготовляється таким чином: нижній шар – відварені курячі грудки, дрібно порізані, далі – цибулю півкільцями (тонко), потім – майонез, потім – мариновані опеньки, зверху – майонез, варені яйця і знову майонез. І для того, щоб отримати салат «Грибна галявина з опеньками» – викласти для прикраси або частину невитрачених грибів, або смажені опеньки, прикрашені зеленню петрушки. Як на смак, так і зовні салат прекрасний і прикрасить будь-який святковий стіл.

Однак салат «Грибна галявина з опеньками» не єдиний варіант закуски з цими грибами. Можна ще створити салат «Лісова поляна з опеньками». Сенс не особливо змінився, але є один момент: цей варіант можна вважати пісної кухнею. Салат складається з вареної картоплі, зеленого горошку, зелені кропу, петрушки, часнику і, звичайно, маринованих опеньків. Салат виходить дуже веселий, яскравий, і гриби в ньому – як ніби тільки вилізли з зеленої травички. Але, звичайно, головне достоїнство салату – можливість насолоджуватися ним в пост. Можна зробити його як в листковому варіанті, так і просто перемішати – це на смак господині. Звичайно, в піст, коли майонез під забороною, краще використовувати рослинне масло – в такому випадку компоненти змішуються.

При додаванні різних складових отримуємо і різноманітні салати з опеньками. Рецепти їх будуть виглядати приблизно так: салат з рибними консервами готується також шарами. Перший шар – гриби (краще в цьому випадку брати смажені опеньки), потім – цибуля і шар варених яєць, потім – риба консервована (попередньо необхідно видалити рідину і великі кістки – все інше подрібнюється за допомогою вилки). Зверху риби викладається варена морква, перемішана зі смаженою цибулею, і – знову яйця. Вся пишність поливається майонезом. Ситно, смачно, оригінально.

Салат з солоними огірками і маринованими опеньками нескладно приготувати – весь секрет в заправці. Сам салат складається всього з чотирьох компонентів: гриби, огірки, зелену цибулю, картоплю. А ось заправляти це все потрібно особливої сумішшю: рослинна олія заправити оцтом, сіллю, перцем, гірчицею. Дуже красивий і пряний салат.

Цікавий і легкий варіант: гриби з креветками. Креветки відварюються. Поки вони охолоджуються, готуємо салат: солодкий перець – соломкою, солодкий лук – дрібними колечками. Листя салату порвати на дрібні шматочки, пару великих листя викласти на дно салату. Соус для цього варіанту салату наступний: оливкова олія і сік одного лимона, сюди ж додати сіль, перець і оцет. Всі добре перемішується. У глибокому посуді змішуються креветки, гриби, перець, цибулю і листя салату, все викладається в приготований салатник і поливається зверху соусом. Чудовий салат!

Напевно, ви переконалися, що салат «Грибна галявина з опеньками» є не єдиним варіантом закуски з опеньками – безліч варіантів дозволять на основі одного компонента створити пишність вибору для щоденних та святкових трапез. Вибирайте на смак! Приємних застіль!