Те, в чому російська людина неперевершений – так це в мистецтві смачно поїсти! Тому, напевно, наша кухня така різноманітна і так легко переймає досвід кулінарів-за кордону. Насправді, трапеза князя в древній Русі могла налічувати близько 30 різних страв! І це не просто різноманітність на столі – все дійсно з’їдалося і рясно запивалось хмільними напоями. Так що в порівнянні з нашими предками ми взагалі їмо майже … як французи! Ось і тому підтвердження – м’ясо по-французьки з картоплею настільки прижилося в нашій країні, що тепер російські господині можуть посперечатися з француженками в мистецтві його приготування.

Чому м’ясо по французьки з картоплею вважають зазвичай святковою стравою? В принципі, всі інгредієнти, з яких готується блюдо, цілком доступні і використовуються в повсякденності. Але їх поєднання – це просто немислима суміш з точки зору Геннадія Малахова! Страва дуже ситна, насичене жирами всіх категорій і тому чудово вгамовує апетит (гостей). А якщо серйозно, то це дійсно той варіант, коли просто і легко можна нагодувати велику кількість людей, і всі залишаться задоволені, тому що одне блюдо містить і м’ясо, і картопля, і сир, а іноді ще й гриби!

М’ясо по-французьки з картоплею в класичному виконанні готується легко: м’ясо нарезаєтся поперек волокон і викладається на деко, змащене маслом. Зверху – цибулю півкільцями (краще його заздалегідь злегка підсмажити на сковороді). Потім викладається картопля. Проблема приготування страви в тому, що картопля в духовій шафі готується довше, ніж м’ясо. Тому шматочки картоплі повинні бути достатньо тонкими, щоб добре пропектися. З цією метою можна нашаткувати бульби на спеціальній тертці – вийдуть тонкі кружечки. Можна і дрібно нарізати. Всі блюдо посипаємо сиром – і в духову шафу. Запікається воно при температурі 170 градусів, можна збільшити температуру на останніх хвилинах для отримання апетитною скоринки.

Є інший варіант приготування – м’ясо по-французьки, рецепт з картоплею та грибами. На півкіло м’яса знадобиться 5 картоплин, 300 грам свіжих печериць і стільки ж твердого сиру, дві цибулини. Всі компоненти викладаються на змащене маслом деко в наступному порядку: м’ясо – гриби – цибуля-картопля – спеції – майонез – сир. Принадність печериць в тому, що вони не вимагають перед приготуванням особливої обробки – можна їх просто ретельно промити і обшпарити окропом. В іншому все правила зберігаються: цибулю злегка підсмажити, картоплю порізати тонко. Кулінари стверджують, що отримане страву володіє прекрасними смаковими якостями – його навіть називають кращим рецептом на одному з сайтів!

Ви, напевно, здивуєтеся, дізнавшись, що істинне м’ясо по-французьки не містить в якості складової картопля. Це просто м’ясо, обов’язково відбите, посипане цибулею і тертим сиром. Однак у Росії класичний спосіб приготування обріс подробицями і ось один з нових шедеврів: м’ясо по французьки, рецепт з куркою. Всі інгредієнти нарізаються досить дрібно. М’ясо курки злегка відбивають, підсолюють, приправляють будь-якими спеціями для курки і змішують з майонезом. Картопля також потрібно змішати з невеликою кількістю майонезу. А тепер – увага! – Два варіанти: якщо курка буде готуватися в духовій шафі, то першим шаром потрібно викласти саме її, якщо ж у мікрохвильовці, то першою викладають картоплю. Далі все за схемою: м’ясо курки, шампіньйони, можна додати ще один шар – нарізані часточками помідори, а зверху усієї цієї пишноти – тертий сир. Запікають блюдо 30-40 хвилин.

Напевно, м’ясо по-французьки з картоплею стоїть вже перейменувати в щось на зразок: запіканка картопляно-м’ясна під сиром. Але важливо не назва страви, а з чим його подають. Французи їдять м’ясо з червоним вином, ну а росіяни не дарма удосконалили рецепт – таке пишність можна засвоїти тільки зі ста грамами горілочки. Смачного!