З чого роблять халву? Напевно, далеко не всі замислювалися над відповіддю на це питання. А навіщо? І так дуже смачно! А якщо смачно, то немає необхідності ламати голову над проблемою, з чого зроблена халва. І все-таки …

Важко сказати, з чого складається халва. Продукт цей може мати безліч варіантів приготування, але незмінними залишаються два компоненти традиційної халви: горіхи, подрібнені до стану пасти, і цукор. А далі все просто: соняшникову халву роблять з насіння соняшнику, кунжутну – з кунжуту, арахісову – з арахісу і так далі. Всі перераховані варіанти відрізняються один від одного не тільки смаковими якостями, але і жирністю, ситністю, навіть користю для нашого організму. Так, халва дійсно дуже корисна. Залишимо осторонь важке пережовування і величезна кількість калорій (до речі, останнім не можна вважати абсолютним недоліком, адже жири халви – рослинні, а значить, легко засвоювані і добре переробляються організмом). Ще одна безсумнівна перевага халви – простота зберігання. Дійсно, ласощі не потребує ні в холоді, ні в герметичній упаковці. Втім, довго зберігати халву особисто мені не вдавалося – якось швидко зникає вона з шафки. А Вам?

Якщо добре розібратися, з чого роблять халву, то можна зрозуміти й те, чому вона така корисна. Наприклад, соняшникова халва має корисні властивості соняшнику – значить, в ній багато вітамінів В1 і F1. А саме ці вітаміни благотворно впливають як на зовнішній вигляд людини, так і на стан його судин. Загалом, ті, хто вживає соняшникову халву, отримують заряд життєвої сили, енергії і захищають судини від холестеринових бляшок. Кунжутна халва, крім усього перерахованого, допомагає позбутися від мігрені, гарна як профілактика розвитку остеопорозу і навіть допомагає боротися з розвитком раку кишечника. А арахісова халва змушує наші клітини швидше оновлюватися – а значить, ми виглядаємо молодше і свіже. Вся справа в тому, що для виготовлення ласощів використовують олія холодного віджимання – а воно відоме і як медичний засіб.

А добре б, погодьтеся, отримати рецепт на лікування халвою, правда?

Проаналізувавши те, з чого роблять халву, вчені прийшли до висновку, що вона може бути названа самим несолодким ласощами. Вміст цукру в халві всього 30%, в той час як традиційні цукерки та тістечка містять близько 80% цукру. Халва навіть рекомендується літнім людям, так як вона містить масу корисних для організму елементів. Але ось перестаратися у вживанні солодощів не рекомендується – особливо тим, хто легко набирає кілограми. Крім цукру, халва містить висококалорійні білки і жири, що робить її в 2 рази калорійніше варення.

А тепер сюрприз для дослідників, яким мало зрозуміти, з чого роблять халву, а неодмінно треба самим випробувати новий рецепт. Це азербайджанська халва і, звичайно, вона істотно відрізняється від іранської (традиційної), але гарна по своїм смаковим якостям і легко готується в домашніх умовах. Отже, спочатку готуємо на повільному вогні сироп з півсклянки води і півтора склянок цукру. Дві склянки борошна злегка підсушують на сковорідці, додаємо туди 300 г розтопленого масла і сіль. Можна використовувати як приправи куркуму. Отриману масу потрібно підсмажувати на вогні до отримання темного кольору (злегка червонуватого). Масу необхідно весь час заважати – інакше компоненти пригорять до сковороди. Так, до речі, краще всього використовувати тефлоновий посуд і дерев’яну ложку. Коли мука прийме темний відтінок, в неї необхідно влити готовий сироп. Все також потрібно помішувати, а коли всі компоненти будуть з’єднані, потрібно перешкодити масу ще хвилини три і відразу розкласти по тарілках. Посипати корицею і пригостити всіх близьких.