Для прикраси тортів використовують мастику – спеціальну солодку, еластичну субстанцію, з якої легко приготувати їстівні фігурки. До недавнього часу її виготовлення було під силу тільки кондитерам. Сьогодні можна самостійно прикрасити святковий торт, виготовивши елементи декору, відповідні події. Насправді рецепт мастики для торта дуже простий і вимагає всього лише невеликий тренування від кондитера. Головне в цій справі проявити трохи вправності і море фантазії.

Отже, як зробити мастику для торта? Для цього знадобиться маршмеллоу (спеціальний зефір у вигляді цукерок) близько 100 г (1 упаковка), 1 столова ложка вершкового масла, 200 – 300 г протертої цукрової пудри і харчові барвники. У скляний посуд покласти вершкове масло і маршмеллоу, потім поставити все це в мікрохвильову піч на максимальну потужність приблизно на 40 сек. Зефір повинен збільшитися в об’ємі. В залежності від того, який був обраний маршмеллоу, час знаходження його в СВЧ – печі варіюється, тому протягом 30 – 60 сек за ним краще спостерігати. Після того як маса збільшилася в обсязі в неї потрібно додати 50 – 100 г цукрової пудри і барвники. Далі цукрову пудру додають до тих пір, поки мастика не стане нагадувати шматок пластиліну. З получившейся мастики можна ліпити різні фігурки, квіти або просто розкачати і накрити нею зверху торт.

Для тих же, хто проти такої великої кількості цукру існує рецепт мастики для торта з протертим мигдалем. Замість цукрової пудри можна використовувати мигдаль. Він додасть прикрасі особливий пряний аромат і красивий золотистий колір. Даний рецепт мастики для торта повторює практично попередній рецепт з тим лішьразлічіем, що цукор змінюється на мигдаль. Також можна приготувати шоколадну мастику. Для цього знадобитися маршмеллоу 1 упаковка, 1 столова ложка масла, гіркий шоколад 50 г, трохи коньяку, 200 г цукрової пудри. На водяній бані варяться шоколад, зефір і вершкове масло до збільшення обсягу всієї субстанції. Потім туди додається коньяк і цукрова пудра, поки мастика не стане еластичною. Такий рецепт мастики для торта дає можливість приготувати не тільки красиві, але і дуже смачні прикраси.

Для того щоб приготувати білу мастику необхідно брати тільки білий маршмеллоу. У випадку якщо він кольоровий, то кольори потрібно відокремити один від одного. Зефір рожево-білий в кінцевому підсумку стане рожевою мастикою. При цьому якщо в нього додати барвник, то колір вийде абсолютно не відповідний очікуванням. Якщо в ході приготування мастики було додано занадто багато цукрової пудри, і вона затверділа, то потрібно влити трохи води в неї і відправити на декілька секунд в мікрохвильову піч. Перше приготування мастики для торта, як правило, закінчується тим, що господиня повністю брудниться в ній. Щоб уникнути цього, необхідно вводити цукрову пудру поступово, потім їй же посипати стіл або обробну дошку і акуратно за допомогою ложки викласти мастику сюди. Її потрібно обминати як тісто.

Зберігати готову мастику можна в холодильнику, в звичайному поліетиленовому пакеті протягом тижня. У морозильній камері вона може перебувати кілька місяців. Перед повторним застосуванням її краще ненадовго поставити в мікрохвильову піч. Таким способом вона поверне собі колишню м’якість і еластичність. Мастика – це досить просте і дуже ефектне прикраса для торта. З неї можна робити квіти, фігурки, написи, полотно для торта.
Якщо на ньому буде створюватися якась сюжетна картина, то краще всього мастику розділити на кілька частин перед додаванням в неї барвників. Вона зробить будь-який домашній торт не тільки смачним, але і дивно красивим і оригінальним твором кондитерського мистецтва.