Підходь, налітай – ось пряники медові, друковані, ароматні! Це традиційне російське ласощі, прекрасно поєднує в собі ситність хліба і солодкість тістечок. Ми звикли пряники купувати. А є бажання дізнатися, як можна готувати медові пряники у домашніх умовах? Давайте розглянемо декілька варіантів – а раптом вони виявляться навіть краще, ніж традиційні покупні вироби!

Для початку розглянемо варіанти ласощі для дітей.

Пряники медові: рецепт з джемом

Беремо тільки жовтки, збиваємо з цукровою пудрою (100 г), додаємо 3 столові ложки розтопленого на паровій бані меду, 4 ложки молока, все перемішуємо з содою, подрібненою цедрою одного лимона. Для тесту на вказану кількість потрібно близько 400 г борошна. Тісто “відпочиває” протягом 2 годин – в цьому випадку пряники вийдуть небагато листкові, які особливо гарні з молоком і кісельком. Тісто розкочується в палець завтовшки, фігурки вирізаються кухлем, посипаються горіхами і відправляються в духовку. Після випікання пряники попарно з’єднують джемом (це за бажанням, але діти люблять саме такий варіант).

Пряники медові. Рецепт для терплячих

Цей спосіб приготування ласощів вимагає завзятості від господині та підбору цілого списку складових. Зате результат – справжні пряники, які в порівняння з магазинними не йдуть. Отже, набираємо інгредієнти: 400 г фундука (очищеного шляхом прожарювання у духовці), по 150 г меду і борошна, цукати (100 г приблизно однакового розміру), лимон, яйце, розпушувач для тіста, мелена кориця, цукор в кількості 3 столових ложок , трохи менше за обсягом вершкового масла, по щіпці імбиру, гвоздики, меленого коріандру і мускатного горіха (останнього можна побільше). Для глазурі знадобиться 350 г цукрової пудри, сік лимона і кип’ячена вода (кожного компонента по 3 столові ложки). Прикраса буде складатися з темного шоколаду і ядер горіхів.

Ну що, все готово? Тоді за справу! Робимо дві суміші: в одній рубані і мелені горіхи (всю масу ділимо на 2 частини і обробляємо по-різному), борошно, промиті цукати, розпушувач і прянощі – це суха суміш.

Далі потрібно мед, молоко і сік одного лимона дуже обережно нагріти і довести до стану однорідної маси. Кип’ятити не можна! Тепер рідина охолоджується, акуратно вводиться в суху суміш, додається яйце, і все отримане тісто ретельно вимішує. Тісто – у холодильник на ніч. Випікаємо пряники у вигляді симпатичних коржів діаметром сантиметрів 6 і висотою до 2 см. Час випікання – півгодини. Потім готуємо цукрову заливку, кожен пряник прикрашаємо глазур’ю, просто зануривши виріб в каструльку. Поки глазур застигає, прикрашаємо пряники з допомогою розтопленого шоколаду і ядер горіхів. Ось такі пряники медові! Рецепт для досвідчених господинь, яких не влаштовує простий шлях отримання результату.

А це – воістину пряники медові. Рецепт вироби, яке може зберігатися роками (але, за твердженням умільців, не долежівает і до тижня). Борошно в кількості 2 кг просіюють, потім в неї вводять 1,2 кг меду, додають гашене соду (2 чайні ложки), 5 яєць і прянощі за смаком. Все ретельно вимішують. Тісто підходить півгодини, потім нарізують кружечки діаметром до 20 см. Ще раз піднімається тісто – і його можна відправляти в піч. Менше 10 хвилин печуться пряники, а запас виходить цілком пристойний!

Ну і нарешті, дуже смачні, дуже корисні і дуже прості в приготуванні – пряники з житнього борошна. Зберігаються в теорії дуже довго в холодильнику в закритому вигляді, на практиці ж до холодильника не доживають, зникаючи практично з дека. Змішуємо 300 г сиру, мед (2 столові ложки), сметану (стільки ж), 80 г цукру. Всі перетираємо, додаємо 100 г рослинної олії і ретельно перемішуємо.

Змішуємо борошно житнє і борошно пшеничне в пропорції 2 до 1 – загальний обсяг борошна близько 300 г, туди ж додаємо спеції, мак, ваніль. З’єднуємо обидві маси, руками виліплює пряники – і в духовку. Печуться вони хвилин 30, потім їх потрібно вмочити в сироп або глазур – на смак господині.