Серветки, сервірування столу, красивий посуд, скатертини – це елементи, без яких просто неможливо організувати жодне торжество. Ознайомимося з основними правилами застосування серветок і скатертин при накриванні столу, а почнемо саме з останніх. Колір скатертини варто підбирати, орієнтуючись на характер майбутньої події. Для сімейного торжества чудово підійдуть кольорові і яскраві моделі. Для офіційних прийомів краще віддавати перевагу однотонним варіантам. Часом прекрасною альтернативою скатертини на столі можуть стати великі серветки, які розташовуються під кожним комплектом приладів. Колірний відтінок скатертини і серветок повинен поєднуватися, тому рекомендується підбирати або однакові забарвлення, або кольору, які відрізняються між собою не більше, ніж на один тон.

Без такого аксесуара, як серветки сервірування столу просто неможлива. Вони розміщуються на столі лише після того, як буде виставлена скляний посуд. Згідно з правилами етикету, серветка розміщується на пиріжковій тарілці. Деякі господині формують із серветок різноманітні фігури, які потім виставляються на самий центр тарілки для закусок. Коли стіл сервірується для сніданку або обіду, серветка складається в чотири рази. Таким чином виходить трикутник. Досить популярні рулети, які згортаються із серветки. Сервірування столу до святкового банкету може включати найрізноманітніші фігури, такі як лебеді, свічки, троянди та інші. Залежно від уміння господині, святковий стіл можна перетворити на справжній витвір мистецтва. Фігури з серветок надають урочистості будь-якої події.

Сервірування столу паперовими серветками не тільки виступає прикрасою будь-якого банкету, але і є важливою функціональною деталлю. Без серветок досить таки проблематично містити руки в чистоті. Єдине, чого вкрай не рекомендується робити, це розрізати серветки на кілька частин в цілях економії.

Для того, щоб виглядати в кращому світлі на банкеті, серветки для сервірування столу потрібно вміти правильно використовувати. Нерідко при вигляді накрохмаленою білосніжною серветки на столі люди почувають себе ніяково, тому що правила етикету знайомі далеко не всім. Деякі й зовсім не використовують її, а просто відкладають убік. Варто запам’ятати, що, наскільки красиво б не була оформлена серветка, вона, в першу чергу, є невід’ємною частиною сервіровки. Її перше призначення – це зробити трапезу більш комфортною і зручною, захистити наряд від раптового попадання крапель або крихт їжі на нього. Витерти руки або рот після їжі, і знову виглядати елегантно – ось яка функція покладена на даний елемент сервірування стола.

Ознайомимося з правилами використання серветки. Сервіровка столу, яка б вона не була, повинна бути не тільки красивою, але і зручною. Отже, беремо серветку, розгортаємо її і викладаємо прямо на коліна. Незважаючи на те, що у фільмах деякі актори закладають кут серветки за комір, в реальному суспільстві цього робити не рекомендується. У разі, коли пальці трохи забруднені, їх необхідно витирати верхнім краєм серветки, при цьому не прибираючи її з області колін.

Для того, щоб витерти губи, серветку необхідно двома руками взяти з колін і скласти в двоє. Рухи повинні бути виключно промокати, а не ковзаючими. Серветка не призначена для сильно брудних рук, і її не можна використовувати під час нежиті. Після закінчення банкету серветку досить покласти з правої сторони від тарілки, це вважається ознакою подяки господарям будинку. Якщо ви сумніваєтеся в своїй поведінці, варто просто вести себе природно, і нічого не боятися.