“Монастирська хата” – торт легкий в приготуванні, дуже ефектний і приголомшливо смачний! Його ще називають «Стільники», «Курінь», «дровітні». Готується цей чудовий десерт з медового, пісочного або листкового тіста. Виглядає цей торт, як хатинка з колод, а точніше як справжня монастирська хата! Торт викладається колодами, якими в десерті служать тонкі рулетики з тіста з начинкою з вишні. Скріплюються колоди за допомогою крему – вершкового зі згущеним молоком, сметанного або заварного. Варіантів багато!

Начинки, до речі, теж можуть бути різноманітними – свіжа або консервована вишня, свіжа малина, ожина, будь варення або джем, чорнослив. Фруктова начинка надає пікантну кислинку цього солодкого і соковитому торту, тому він не виходить нудотним. Якщо готувати торт з листковим тістом, то можна заощадити багато часу, і це ні в якому разі не вплине на смакові якості цього чудового десерту.

Торт «Монастирська хата» з заварним кремом, традиційний рецепт

Для тіста знадобляться:

– борошно пшеничне – чотири склянки;

– сметана магазинна – склянка;

– цукор – дві столові ложки;

– вершкове масло або маргарин – 250 г;

– сіль – невелика щіпка.

Для начинки годяться будь-які фрукти, засипані цукром або з варення.

Для крему необхідні:

– молоко – один стакан;

– цукор – півсклянки;

– жовток одного яйця;

– мука – половина столової ложки;

– крохмаль – 0,5 столової ложки;

– вершкове масло – 100 г.

Приготуємо спочатку тісто. Змішаємо муку із сметаною і цукром, кинемо дрібку солі. Потім у борошно поріжемо трохи розм’якшене масло маленькими кубиками і почнемо рубати тісто. Робимо це широким ножем до тих пір, поки масло не перемішається з борошном. Потім почнемо вимішувати вручну. Коли тісто буде вимішати, його необхідно покласти в холодильник на дві години.

У цей час підготуємо начинку і зробимо крем. Вишню (якщо свіжа) помиємо, приберемо кісточки і додамо цукор. Якщо варення – просто ягідки дістанемо з сиропу, покладемо в окремий посуд. Тепер приготуємо заварний крем. Для цього отоліт в окрему ємність невелика кількість молока і розведемо в ньому крохмаль з борошном, так, щоб не було грудок. Залишився молоко взобьем з жовтком одного яйця і цукром. Поставимо на плиту і будемо, помішуючи, доводити до кипіння. Коли суміш закипить, доллємо молоко з борошном і крохмалем. Будемо варити на невеликому вогні, постійно заважаючи до тих пір, поки крем не почне гуснути. Потім відставимо каструлю остигати. Коли крем стане прохолодним, почнемо його збивати, поступово, буквально по чайній ложечці, додаючи вершкове масло. Коли маса стане однорідною, поставимо її в холодильник.

Через дві години дістанемо тісто і помістимо його на стіл, присипаний борошном. Розділимо тісто на 3 рівних шматка. Зацукровану вишню відіжміть від соку або візьмемо вишню з варення. Беремо перший шматок тіста, розкачуємо квадрат зі сторонами приблизно 30 см. Тісто треба розкачати дуже тонко, близько 2 мм завтовшки. Розрізатимемо квадрат на 5 рівних смуг. На кожну смужку кладемо в ряд вишні, загортаємо трубочки, защипуючи тісто зверху. П’ять готових трубочок укладаємо на лист, присипаний борошном. Теж саме робимо з рештою тестом. Випікати трубочки потрібно при температурі 180 º С близько 20 хвилин. Потрібно дивитися, щоб трубочки придбали рівномірний золотистий відтінок.

У результаті повинно вийти 15 трубочок, начинених вишнею, з яких і вийде наша «Монастирська хата». Торт будемо укладати на великому красивому блюді. На нижній ряд «колод» вибираємо самі товстенькі і міцненькі трубочки. Кладемо поруч п’ять штук. Рясно покриваємо заварним кремом. Зверху кладемо чотири трубочки, знову покриваємо кремом, потім три – і крем, дві – і крем і зверху одну – і крем. Прикрасити можна тертим шоколадом.

Торт «Монастирська хата» з вишнею та листковим тістом

Цей рецепт набагато простіше і легше в приготуванні, ніж попередній, але по смаковим якостям нітрохи не гірше.

– листкове тісто магазинне – дві упаковки;

– вишня з варення – баночка 0,7 г;

– сметана магазинна – півкіло;

– цукрова пудра – одна столова ложка.

Зробимо 15 однакових смужок з розталого тесту, укладемо в тісто вишню. Поставимо в духовку. Будемо випікати при 200 º С до золотистого кольору. Поки бревнишкі печуться, змішаємо сметану і цукрову пудру. На підносі складаємо готові остиглі трубочки у вигляді хатинки, умочуючи їх в сметанний крем.

Ставимо в холодильник на пару годин.

«Монастирська хата» – торт святковий і дуже смачний, з літніми нотками свіжих фруктів, з ніжним кремом та хрусткими трубочками. Приємного чаювання!