Мариновані опеньки, рецепт яких зазвичай простий, є відмінною закускою. Їх смак добре поєднується з багатьма овочевими та м’ясними стравами. До того ж, цей вид грибів дуже підходить для заготовок. Їх збирають з серпня, при цьому корзину можна наповнити, обійшовши всього кілька пнів. У опеньках багато вітамінів В1 і С, тому вони не тільки смачні, але й корисні.

Рецептів маринування існує досить багато, їх можна вибирати залежно від власних уподобань, роблячи страву більш гострим або кислим. Так, можна взяти на озброєння наступний спосіб, при якому гриби згодом можуть зберігатися досить довго. Робляться такі опеньки на зиму.

Для маринаду на літр кип’яченої води знадобиться сіль (беруть близько 2 столових ложок), стільки ж цукрового піску. Сюди кладеться чайна ложка оцтової кислоти, гвоздика, два зубчики часнику. Серед інших спецій беруть лавровий лист, чорний або запашний перець за смаком. У підготовлені, очищені й промиті гриби заливається холодна вода, вони ставляться на вогонь і варяться, поки не почнуть опускатися на дно. Після цього відвар зливається. У каструлю з опеньками закладаються всі спеції, потрібні для приготування маринаду, наливається необхідна кількість рідини. Після того, як вода закипить, додається оцтова кислота, гриби варяться кілька хвилин. Опеньки розкладаються по невеликим простерилізованою банки, заливають маринадом і закупорюються. Після того, як заготовка охолоне, вона зберігається в прохолодному місці.

Мариновані опеньки рецепт приготування можуть мати наступний. Гриби добре миються, в них заливається холодна вода, блюдо доводиться до закипання. Перший відвар зливається (в їжу його звичайно не вживають). У опеньки наливається другому вода, каструля з ними ставиться на вогонь. Після того, як рідина закипить, вона злегка підсолювати, знімається піна (якщо утворилася). Коли гриби почнуть осідати на дно, вони витягуються і розкладаються по стерилізованим банкам. Готується маринад. Для нього в літр холодної води кладеться 2 ст. ложки цукру, 4 ст. ложки солі, кілька листочків лаврового листа, горошини запашного перцю і гвоздика. Відвар доводиться до закипання, вариться хвилини три, після чого сюди додається оцтова есенція (3 чайні ложки) і рідина знімається з вогню. Якщо використовується 9%-ний оцет, то він береться в пропорції 100 мл на 900 мл води.

Гриби заливаються маринадом, банки закупорюються. Необхідно відзначити, що мариновані опеньки, рецепт яких наведено вище, можуть довго зберігатися і при кімнатній температурі, не втрачаючи смакових якостей. Спеції, кладущего в заготовку, можна доповнювати за своїм бажанням. Так, сюди додають корицю, порізану кільцями цибулю, насіння кропу або гірчиці і т. д.

Зимові опеньки особливо не відрізняються смаковими якостями, тому найбільш актуально їх вживання в їжу в маринованому або солоному вигляді, проте, основна перевага цих грибів – ростуть вони з осені до зими, а при м’якому кліматі можуть зберігатися і до березня. Тому вони так поширені для приготування різноманітних заготовок і страв. Не рекомендують їсти ніжки цього гриба, так як вони жорсткуваті. Зазвичай їх зрізають при переробці продукту.

Смачні зимові мариновані опеньки рецепт можуть мати наступний. Кілограм грибів відварюють у достатній кількості води, відкидають на друшляк, чекають, поки стече рідина, поміщають в глибоку ємність (наприклад, каструлю). Для маринаду в дві склянки води засипають столову ложку солі (краще взяти велику), 5 грам цукру, лавровий лист, подрібнений часник (пару зубчиків), гвоздику, кілька горошин перцю. Всі доводиться до закипання, сюди вливається 6 ст. ложок 5%-ного оцту, кладуться гриби. Гриби варяться деякий час. Потім опеньки викладаються в банки, заливають маринадом і закупорюються.

Для тривалого зберігання тару з грибами рекомендується простерилізувати протягом 20 хвилин.